Björn Fridén: Vips har vi gått och blivit felinformerade

Ofta återkommer jag till en liknelse om medieklimatet – historien om kaptenen och den försupne styrmannen som skrev skeppsjournal varannan dag. Kaptenens anteckning ”I dag var styrmannen full” möttes dagen därpå med ”I dag var kapten nykter”. Förvisso rätt i sak, men det ger en något skev bild av kaptenen.

Det är emellanåt där diskussionen om medierna kör fast. Visst, en och annan undergångsprofet skäller som en galning om att medierna ljuger. En av dem råkar vara USAs president, men det är ett sidospår.

I den mån svenska medier alls svarar på någon kritik berör den just det påstådda systematiska ljugandet. Som inte finns där.

Det tål att upprepas. Svenska nyhetsmedier är föredömligt seriösa. Det de skriver är som regel korrekt och relevant. Det går att lita på sin dagstidning, helt enkelt.

Problemet är bara att pressen, med sina korrekta faktauppgifter, ändå kan leda till att läsaren får en felaktig bild av världen. Särskilt när sensationslystnaden är som störst.

Det blir fler rubriker på att gängkriminella skjuter ihjäl varandra än på att polisens insatser tycks bära frukt. I förra veckan skrev Svenska Dagbladet en kort artikel om att det inte varit några dödsskjutningar i Stockholms län på tre månader.

Förresten, vem minns i dag bilbrandsepidmin för snart två år sedan? Ett tag där kunde inte medierna prata om annat. Ett gäng mindre genomtänkta debattörer ägnade gott om tid åt att koda om hela ämnet till en fråga om invandring.

Det har inte blivit alls lika stort genomslag för de enstaka artiklar om att försäkringsbolagen ändrat sina ersättningsmodeller, börjat utreda bedrägerier grundligare – och att bilbränderna blivit rejält färre. Vips har vi gått och blivit felinformerade. Och medierna har dragit vidare till nästa grej.

I den kunskapsluckan kan Göteborgsmoderaterna bygga sin valrörelse på bilbränder med numera ökänt filmmaterial.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Den som försöker hålla sig informerad genom att enbart se på nyheterna kommer aldrig inse att klyftor är farligare än terrorism.”[/blockquote]

Det är den här kunskapsluckan som gör att vi tenderar att överskatta riskerna för dödligt våld, men glatt fortsätta äta skräpmat som om hjärt- och kärlsjukdomar inte är tusentals gånger farligare. Vi blir räddare för hajar än för cigaretter. Den som försöker hålla sig informerad genom att enbart se på nyheterna kommer aldrig inse att klyftor är farligare än terrorism.

Bara en jubelåsna undviker seriösa nyhetsmedier. Men ska man bli en bra medborgare måste man hålla sig informerad genom utbildning, böcker och gamla hederliga samtal.

Annars nöjer man sig lätt med att kapten är nykter.