Björn Fridén: Skamligt M-påhopp på stiftelsen Expo

Tidskriften Expo. Foto: Stiftelsen Expo

Det pågår så mycket annat nu inom politiken att de små men ack så viktiga sakerna lätt glöms bort. En sådan sak är det hårresande påstående från moderatpolitikern Henrik Sundström tidigare i veckan om att stiftelsen Expo skulle vara en vänsterextrem organisation.

Det var inte många år sedan M-politiker tvingades avsäga sig sina uppdrag för den här sortens uttalanden. Nu möts det av uppmuntrande klappar på axeln från människor på olika delar av den blå-bruna skalan. Och ryckningar på axlarna från resten. Vi har sett det så många gånger förut nu att det inte riktigt går att uppbåda någon riktig ilska längre. Inte ens de mest drevglada medier ser något nyhetsvärde i det.

Stiftelsen Expo har granskat extremistgrupper, i synnerhet nazister och andra som ingår i samma kluster, i flera decennier. Ofta med ett högt personligt pris för de som arbetar där. De håller utbildningar för skolor, organisationer, politiker och myndigheter. Och det var just det där sista som gjorde Sundström arg. Expo har nämligen sjösatt en utbildning för rättsväsendet om hets mot folkgrupp på sociala medier.

Tidigare har det mest bara varit nazister och Sverigedemokrater som lite slentrianmässigt sådär kallat kallat Expo för en vänsterextrem gruppering. Men nu går det tydligen an utan konsekvenser även inom Moderaterna. Sveriges största borgerliga parti. Sundström nominerades nyligen till EU-parlamentet för sitt partis räkning. Anna Maria Corazza Bildt platsade inte.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Om man tycker att Expos vision om ’ett samhälle där rasistiska idéer saknar inflytande’ är extremism så beror det på att man befinner sig långt därifrån själv.”[/blockquote]

Om man tycker att Expos vision om ”ett samhälle där rasistiska idéer saknar inflytande” är extremism så beror det på att man befinner sig långt därifrån själv. Under sin tid som distriktsordförande höll sig Sundström inte direkt till oskyldigt tåflörtande under bordet med Sverigedemokraterna.

Nu gissar jag här, men Sundström hade förmodligen inget problem med Expos arbete mot extrempartier som Sverigedemokraterna på 90-talet.

Det som förändrats sedan dess är att Sverigedemokraterna skaffat sig slipsar, ny logga och en jäkla massa riksdagsmandat.

Hur makthavare pratar spelar roll. Det ger nämligen energi och legitimitet till olika strömningar i samhället. Och motarbetar andra.

Henrik Sundström, och hans totalt likgiltiga parti med honom, har i det här fallet tydligt tagit ställning mot dem som under hot granskar fascismen i Sverige. Och gett en rejäl dos stärkt självförtroende till dem som hotar sina meningsmotståndare.

Expo förtjänar all respekt för sitt arbete. De är en viktig institution.

Det borde också moderater kunna begripa.