Björn Fridén: Nyhetstorkan gynnar fördjupningen
Den årliga nyhetstorkan pågår ännu. Det är i alla fall två veckor kvar tills nyheterna börjar återvända, kanske mer. De senaste årets journalistiska klimatförändringar gör torrperioderna både längre och allvarligare. Särskilt lokalpressen har det knapert.
Det har varit hårda tider den här sommaren. De två skyfallen med regeringsombildningen och Anders Borgs snedfylla avlastade bara tillfälligt, och många redaktioner var redan så illa däran att de inte kunnat ta det tillvara.
Expressen har fått livnära sig på Elisabeth Höglunds operationer, Aftonbladet har fått dryga ut dieten med löpsedlar som ”Så farligt är det att jobba – i din trädgård”. Även Göteborgsposten har känt sig nödgad att skriva om att en kalv i USA ser ut som Kissångaren Gene Simmons. Till och med Svenska Dagbladet har blivit tvunget att rapportera den svajiga vetenskapliga upptäckten att gin är bra mot pollenallergi.
Det är ändå inte lika illa som förra året, då Aftonbladet skrev om katten Snutttan som hade stulit en korv och om en kvargburk som hade exploderat i ett kylskåp i Närke. Östersundposten tvingades skriva om en man som påstod att han plockat bär med utomjordingar på 50-talet och Expressen svalde sin stolthet och berättade att tjejen som gör rösten till Dora Utforskaren hade fått en kompis att röka. Norbottens-Kuriren kastade in handduken med rubriken ”en ganska hygglig dag”.
Än ska vi inte ropa hej, nyhetstorkan, som traditionellt inleds efter Almedalsveckan, pågår i regel i alla fall halvvägs in i augusti.
[blockquote author=”” pull=”normal”]”Det finns ett lugn i att under några veckor faktiskt behöva sätta sig in i avsevärt färre nyheter.”[/blockquote]
Men handen på hjärtat, är det inte också rätt skönt? Vi människor är inte riktigt skapta för att konsumera så mycket nyheter som vi gör, och verkligen inte på det här sättet. Pushnotiser, skriktwitter och ett aldrig sinande flöde tar på krafterna. Det finns ett lugn i att under några veckor faktiskt behöva sätta sig in i avsevärt färre nyheter. Och de nyheter man faktiskt bryr sig om får man en ärlig chans att fördjupa sig i och förstå.
Nyhetstorkan har oförtjänt dåligt rykte. Visst, det blir tidvis larvigt på gränsen till sorgligt. Men det finns positiva sidor. Att Dagens Nyheter ägnar tre veckor åt att förklara säkerhetspolitiska aspekter i den komplicerade härvan runt Transportstyrelsen är faktiskt ett stordåd.
Journalistik handlar om att förklara för medborgarna vad som händer så att även den utan förkunskaper förstår. Bland hårdrockskalvar och kvargexplosioner kan plötsligt kvalitetsjournalistiken blomma ut.
Det skulle aldrig vara möjligt utan torkan.