Björn Fridén: Nationalismen var bättre förr

Ett av mina intressen här i livet är att hänga med självutnämnda så kallade ”Sverigevänner”. Hänga är kanske ett starkt ord, jag är mer som en pyssling som sitter på en hylla och betraktar spektaklet som utspelar sig i en rad facebookgrupper för brunanstrukna användare som vill diskutera dagsaktuella frågor. Jag betraktar det som ibland kallas för en svans, men som rätt ofta framstår som själva djuret, för att jag vill förstå.

Men jag förstår verkligen ingenting.

Förr i världen var nationalismen enkel. Sverige var världens bästa land och om du hade något att klaga på kunde du dra nån annanstans. Koncist. ”To the point”.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”De tycker bara inte om i runda slängar tre fjärdedelar av oss som bor här.”[/blockquote]

Men något har hänt. ”Sverigevännerna” älskar verkligen Sverige. De tycker bara inte om i runda slängar tre fjärdedelar av oss som bor här. Att vi är naiva, lättlurade, ja rent av bortom räddning svagbegåvade, verkar vara konsensus i dessa facebokgrupper.

Men de älskar Sverige. De talar gärna om vår överlägsna kultur. De tycker bara inte om några av våra kulturarbetare, musiker (utom han den där som en gång var med i The Boppers) eller någon författare. Utom möjligen en barnboksförfattare som är ute och sladdar i extremhögerdiket. Inte tillräckligt för att köpa hennes böcker, men de står upp för henne. Sossar som Astrid Lindgren och Tage Danielsson har de svårt för. Inte heller kyrkan tycker de om eftersom präster och biskopar i tid och otid ska hålla på att hjälpa flyktingar. Bara för att den grundades av en flykting. Kyrkan är till för skolavslutningar, inget annat!

Faktum är att så gott som hela det svenska civilsamhället går bort. Och all journalistik som inte skapas live i en bil är lika svenskfientlig som konditorier som serverar chokladbollar.

Kvar har vi kungen. Fast han drar upp en regnbågsflagga på slottet emellanåt, så även det stödet börjar vackla.

De där tidningarna som de inte läser för att de är fulla med feminist-islamistisk propaganda går ändå att öppna ibland. När de rapporterar om någon som blivit skjuten eller rånad blir de till rena porrblaskorna för dessa upphetsade Sverigevänner.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”De är kroniskt allergiska mot alla former av goda nyheter om sitt fosterland.”[/blockquote]

De är kroniskt allergiska mot alla former av goda nyheter om sitt fosterland. De samarbetar över gränserna med andra politiska grupperingar som vill utmåla Sverige som ett land i krig. De tycker att Östeuropas svajigaste demokratier är en inspirationskälla. Ibland föreslår någon att Putin borde styra även vårt land. Det brukar generera ett par hundra upptummar.

Nej, den moderna nationalisten älskar verkligen Sverige. Bara inget av det som är själva Sverige.