Björn Fridén: Medier ska hålla koll på varandra – inte gå samman

Det finns alltså inte ett uns av sanning i LOs kampanj mot moderat lönesänkarpolitik, slår nystartade faktakollsajten faktiskt.se fast. Den drivs av SVT, SR, DN, SvD och KIT. Till skillnad från alla andra så kan dessa medier – två av dem statliga – otvetydigt avgöra effekterna av Moderaternas framtida politik.

Det är imponerande.

Och ett hafsverk på så många plan.

Vad gäller LOs kampanj så vill Moderaterna lagstifta om sänkta ingångslöner för nyanlända. Folk som varit här i landet i upp till åtta år, för att vara exakt. Det säger Moderaterna svart på vitt i sina egna planer. Men ingen på de där fem medierna tycks ha fått PM:et om att ingångslöner faktiskt också är löner. Dock nämns det lite pliktskyldigt – bland felcitering, konstigt titulerade personer och felaktiga namn – att sänkta ingångslöner för somliga ”sannolikt” leder till sänkta löner för andra i samma lönekategori, ”men inte att effekten sprider sig uppåt i lönestrukturerna”. Till moderatväljarna, du vet.

Men ändå: helt falskt av LO. Slår statliga medier fast i samarbete med kommersiella aktörer.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Efter två veckor med faktiskt.se ser förtroendekapitalet ut ungefär som Dresden då det begav sig.”[/blockquote]

Det här är ingen bra lansering av en faktakoll. Efter två veckor med faktiskt.se ser förtroendekapitalet ut ungefär som Dresden då det begav sig.

Men problemen är större än bara att faktakollen tycks ha dålig koll på fakta. Om man bortser från det komiska i att en faktakoll lanseras för tredje valet i rad så blir det problem när medier gör den här sortens saker tillsammans. Medier ska hålla koll på varandra och dubbelkolla varandras uppgifter. Det är den tillsynen som finns.

Nu går fem av dem i stället samman för att dubbelkolla alla andras uppgifter. Och de verkar inte se riskerna med det.

Journalistiken ska granska vad makthavare påstår. Gärna för jämnan och en del av den löpande verksamheten, men får vi speciella sajter inför en valrörelse får vi väl vara nöjda.

Allt för stor del av nyheter har på senare år blivit debatter där X säger en sak, Y håller inte med. Faktiskt.se är ju en välkommen återgång till att slå fast hur det ligger till.

Men då måste man också ha koll på fakta. Det här duger inte. Nu blir själva satsningen till ett politiskt slagträ, redo att svingas i alla riktningar, långt bortom de ansvariga mediehusens kontroll.

Foliehattssverige har ju länge hävdat att medierna håller varandra om ryggen. Ingen vill leva i en värld där folk som harvar om Ivar Kreuger och chemtrails har rätt. Ändå står vi där nu.

Eller som vi kommer få läsa i morgon: Helt falskt: Medierna håller inte alls varandra om ryggen.