Björn Fridén: Det var du som betalade pengaregnet över GP

Ibland blir det uppenbart att somliga direktörer och företagsledare faktiskt bor på en annan planet. Cheferna på krisdrabbade Stampen, som äger Göteborgsposten, lever nu redigt gott på bolagets pengar. Lite provocerande kan tyckas eftersom skattebetalarna blivit så illa tvungna att pynta in flera hundra miljoner kronor för att rädda eländet från konkurs.

Den korta berättelsen är att Stampen-ägaren Peter Hjörne gjort så kopiöst dåliga affärer att hela tidningsimperiet höll på att gå under. Och ta flaggskeppet Göteborgs-Posten och ett gäng lokaltidningar med sig i djupet.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Det motsvarar att ta ifrån ett fyllo bilnycklarna tills vederbörande nyktrat till.”[/blockquote]

I ett sällsynt generöst drag gick det offentliga med på en rekonstruktion. Det motsvarar att ta ifrån ett fyllo bilnycklarna tills vederbörande nyktrat till. Skattebetalarna stod för Stampens lönekostnader tills ägarna fått ordning på affärerna. Den notan gick på facila 200 miljoner kronor. Så Göteborgs-Postens ledarsida kunde fortsätta skriva sina djuplodande krönikor om att skattebetalarna inte ska pröjsa för saker som inte fungerar.

Peter Hjörne passade i förbifarten på att höja sin egen lön med en miljon och bli bäst betald i Mediesverige. På bara några år, medan krisen fördjupades, plockade han ut 120 miljoner i lön.

Samtidigt drog Stampen på sig en halv miljard i skulder till Skatteverket. Utöver rekonstruktionen fick vi skattebetalare tugga i oss att avskriva tre fjärdedelar av skatteskulden – alltså 375 miljoner. GPs hårt arbetande frilansare blev snuvade på tiotals miljoner.

Konkurrenten Göteborgstidningen, Expressens västsvenska tappning, publicerade nyligen en serie intervjuer med Stampens ägare och direktörer. Särskilt koncernchefen Martin Alsander verkar, jämte den skyhöga lönen, ha förhandlat till sig en stor svängradie utanför verkligheten.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Han beskriver skattebetalarnas och frilansarnas skuldavskrivningar som ”själva tekniken” som räddat bolaget.”[/blockquote]

Han beskriver skattebetalarnas och frilansarnas skuldavskrivningar som ”själva tekniken” som räddat bolaget. Eftersom han lyckats få andra att ta notan är han en utsökt affärsman och förtjänar sina 8,3 miljoner i lön på två år.

Det var han, Peter Hjörne och finansmannen Fabian Hielte som räddade Stampen genom att på frivilligbasis gå ner i lön. Hävdar han. Att skattebetalarna fyllt på bolaget med en 575 miljoner kronor snabbare än Hjörne och hans kumpaner kunnat plundra det, det har inte med saken att göra. Det är ”själva tekniken”.

Så även i framtiden kommer vi kunna läsa Göteborgs-Postens högborgerliga texter om att skatt inte ska läggas på onödiga kulturprojekt. Medan cheferna festar vidare på skattepengar, tryggt förvissade om sin egen otroliga briljans.

Begreppet ni famlar efter är ”tack”.