Björn Fridén: Äntligen kallar medierna nazister för nazister

Det börjar så sakteliga sjunka in att de uniformerade, marscherande, sexistiska, judehatande nazister som brukar våld mot såväl meningsmotståndare som polis är just nazister.

Har man följt dem i pressen de senaste åren har man annars lätt fått intrycket att de ofta är lite vardagligt invandringskritiska eller främlingsfientliga. Sådär som den där kollegan som drar olämpliga skämt i fikarummet.

När Nordiska Motståndsrörelsen, som i denna stund har medlemmar som står åtalade för ett bombattentat mot ett fackligt kafé i Göteborg, angriper pridetåg runt om i landet blir de ideligen kallade annat än just nazister.

Både SVT och Expressen skrev i augusti att en ”grupp” försökte störa eller stoppa paraden i Stockholm i augusti.

 

[dropcap]A[/dropcap]ftonbladet och DN kallade dem däremot korrekt för nazister. Lite lustigt kan tyckas, eftersom det var de som vid förra årets angrepp på prideparaden kallade nazisterna för ”en grupp ungdomar”. Den gången var i gengäld SVT och Expressen desto bättre.

Sedan angrep NMR ett pridetåg i Kalmar i början av september. På sina håll var rapporteringen svajig, men på det hela taget skrevs det om just nazister. Och när NMR i likadana kläder marscherade genom Göteborg utan tillstånd och därefter angrep ännu ett pridetåg i Falun rådde det inte längre något tvivel i tidningarna. Nazister. Korrekt etikett.

Rubrikerna fortsätter tala om nazister inför deras planerade demonstration i Göteborg i helgen. Äntligen tycks journalistiken kommit ikapp de judiska göteborgare som inte vågar besöka synagogan till Jom Kippur. De har inga illusioner om NMR.

 

[dropcap]N[/dropcap]azismens starkaste kort är dess gränslösa brutalitet. Historien har tydligt visat hur långt de tar sin ondska om de inte hålls i schack.

Men det blir därför också lätt den måttstock man mäter dem efter om man inte ser upp. Då blir ju plötsligt lite uniformerad marsch och misshandel av någon förbipasserande inte så farligt. Nazism är det ju först när man utrotat motsvarande Nordens befolkning i dödsläger.

[blockquote author=”” pull=”left”]”De använder så mycket våld de kan komma undan med. Vi kan inte för ett ögonblick intala oss något annat.”[/blockquote]

Det är dit NMR vill ta oss. Det är så de måste betraktas när de angriper prideparader och försöker bomba syndikalister. De använder så mycket våld de kan komma undan med. Vi kan inte för ett ögonblick intala oss något annat. Anledningen till att de inte är brutalare är för att de saknar förmågan, inte viljan.

Det verkar den senaste månaden ha sjunkit in i presskåren. Med lite tur håller det i sig i rapporteringen. I alla fall tills NMR skaffar kostymer och registrerar sig hos valmyndigheten.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara