Bernie varnade för Bildt

Bernie Sanders besöker svenska valrörelsen 1991. Foto: Jaan Ungerson/AiP

I dag är han en politisk världskändis. 1991 var Bernie Sanders i Sverige och varnade för nyliberalismen och Carl Bildts maktövertagande.

– Jag har aldrig stuckit under stol med att jag är socialist. När jag har blivit tillfrågad om vad för slags socialist så har jag alltid svarat: Ungefär motsvarande svensk socialdemokrat.

Då var han Bernard Sanders, före detta borgmästare i Burlington, Vermont, och den ende socialdemokraten i kongressen. I dag är han ”Bernie” med hela världen, mannen som sopade banan med Hillary Clinton i New Hampshire i Demokraternas primärval. Den ärrade senatorn som blev en politisk idol bland progressiva unga, i USA och världen över.

”Mindre känt är att Sanders 1991 inledde sin rikspolitiska karriär med att, som nyvald ledamot av representanthuset, åka till Sverige för att följa vår valspurt.”

Mindre känt är att Sanders 1991 inledde sin rikspolitiska karriär med att, som nyvald ledamot av representanthuset, åka till Sverige för att följa vår valspurt.

Han varnade för högerkrafterna som då var på frammarsch även här.

– Om du redan är rik och vill bli ännu rikare, då ska du satsa på de politiska krafterna som har nyliberalismen på programmet. Om du däremot är vanlig löntagare eller småföretagare, då har du ingenting att hämta från den politiken, sa Sanders till AiP.

Sanders kände igen sig i den svenska politiska debatten och varnade för en växande andel otrygga jobb och ökande klyftor.

– De jobb som skapats i USA är lågavlönade servicejobb. Mer än hälften av de nya jobben har löner som försätter dig under fattigdomsstrecket. Människor tvingas slita 40 timmar i veckan och kan ändå inte försörja sig och sin familj.

– Jag tror inte att man i Sverige har riktigt klart för sig vilket bra samhälle man har. Ni har en stolt tradition av jämlikhet.

Sanders talade redan 1991 om det farliga i att vanliga människor i USA tappar tilltron till politiken när makten förflyttas från folket till de stora företagen och de superrika.

Paradoxalt nog sammanföll hans stora genomslag för en mer jämlik politik med valet av Donald Trump, som delvis berodde på att den rikaste procenten i USA blivit rikare medan medelklassen fått det sämre.

En socialdemokratisk presidentkandidat i USA föreföll då helt otänkbart.

– Det är väldigt intressant att han valde att åka till Sverige. Han visade ett oerhört ärligt engagemang och en väldig beundran för Sverige, säger Carl Lindberg (S) som jobbade på S-riksdagsgruppen 1991 och träffade Sanders.