Baudin: Markerar en ny riktning för Socialdemokraterna i valet

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin talade om S valstrategi under en live-sändning på fredagen.

Socialdemokraternas partistyrelse antog på fredagen sin valstrategi och satte också ett nytt ambitiöst mål för medlemsvärvning: att öka med 15000 medlemmar.
– Det handlar inte om fyra år till med mer av samma. Vi vet att många väljare, inte minst arbetarväljare, tycker att utvecklingen går åt fel håll i Sverige, säger partisekreterare Tobias Baudin.

Socialdemokraterna går till val 2022 som eget parti med sikte på regeringsmakten och att få igenom så mycket politik som möjligt som är bra för vanligt folk. Politiken kommer att handla om att lösa de samhällsproblem som möter människor.

Som den nya partiledaren Magdalena Andersson tidigt slog fast tidigt kommer Socialdemokraterna att säga som det är och göra det som krävs. 

– Vi vet att det finns samhällsproblem och vi går till val på att ta itu med dem, säger Tobias Baudin. 

De tre prioriterade områden är att bryta segregationen och få bort brottsligheten, ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och använda klimatomställningen för att skapa framtidens jobb med bra villkor i hela landet.

Vi står på vanligt folks sida, inte minst LO-förbundens medlemmar. Det ska vi visa inte bara i ord utan i konkret handling.

Alla politiska förslag på det nationella området som så småningom läggs inför valet ska förhålla sig till dessa tre samhällsutmaningar. Enligt Baudin var det för spretigt i förra valet med förslag som poppade åt alla håll. 

– Vi ska göra en budskapsdriven valrörelse och hålla oss till de här tre prioriteringarna. Och sedan är vi väldigt tydliga med att vi ska visa vanligt folk respekt. De har inte fått den respekt de förtjänar, det ska de få genom en tydlig och bra politik. 

– Vi står på vanligt folks sida, inte minst LO-förbundens medlemmar. Det ska vi visa inte bara i ord utan i konkret handling. 

Att koncentrera sina reformer inom tre – förvisso vida – politiska områden gör det också lättare för valarbetarna, enligt Baudin. Sedan kan förstås andra frågor lyftas fram i de lokala och regionala valen. 

Huvudmotståndaren är vad Tobias Baudin kallar det högerkonservativa blocket med Moderaterna och Sverigedemokraterna – och han betonar att de två partierna hänger ihop. 

– Röstar man på Sverigedemokraterna får man Moderaterna och röstar man på Moderaterna får man sverigedemokratisk politik. 

S står fast vid att allt samarbete med Sverigedemokraterna kommer att vara helt uteslutet. 

Vi ska öka med 15000 medlemmar. Det betyder att vi behöver värva 23000 till 25000 medlemmar.

Partistyrelsen fastslog på fredagen också ett nytt mål för medlemsvärvningen. 

– Vi ska öka med 15000 medlemmar. Det betyder att vi behöver värva 23000 till 25000 medlemmar. 

2021 var ett bra värvarår, då man nästan nådde upp till målet att värva 10000 medlemmar, så det är ett ambitiöst mål.

– Men jag känner att det går så bra för oss nu att man vill vara med i vårt parti, säger Tobias Baudin. 

Hela livesändningen kan ses på Socialdemokraternas Youtube.