Återflyttad värmlänning vill ta plats i riksdagen
– Det har varit en målbild för mig rätt länge att få vara med och påverka den nationella debatten. Jag tror att det är viktigt att unga kvinnor som valt att flytta tillbaka till sina hemorter på landsbygden finns representerade.
Det säger Sofia Skönnbrink, som står på fjärde plats på S riksdagslista i Värmland.
Socialdemokraterna har i dag tre riksdagsledamöter från Värmland, efter att ha tappat två mandat i valet 2018. De tre sittande ledamöterna står kvar på riksdagslistan och man siktar på att ta åtminstone ett nytt mandat; i så fall står 30-åriga Sofia Skönnbrink först på tur.
Hon jobbar till vardags som miljö- och hälsoskyddsinspektör i hemkommunen Eda i västra Värmland, men är just nu föräldraledig med sin halvårsgamla dotter.
– Jag gick med i Socialdemokraterna 2013, mycket på grund av att jag var oroad över Sverigedemokraternas framfart. Jag ville försöka vara med och ge folk ett bättre alternativ än SD så jag ställde upp i kommunvalet 2014.
Sedan dess har Sofia Skönnbrink hunnit sitta i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och vårdutskottet i Eda kommun, bli aktiv i regionpolitiken och i S-kvinnor där hon nu är distriktsordförande och ledamot i förbundsstyrelsen.
– Jag kände att jag fick lite mycket på mitt bord så jag valde att lämna kommunpolitiken. Nu är mitt huvudfokus regionen och S-kvinnor.
Vi måste ta miljö- och klimatfrågan på mycket större allvar, det är vår tids ödesfråga. Klimatomställningen måste vara rättvis – det ska inte vara en klassfråga om du kan leva klimatsmart eller inte.
Något som hon hoppas ska ändras efter valet i höst, med en plats i riksdagen. Hon räknar upp tre politikområden som hon skulle vilja fokusera på: miljö och klimat, jämställdhet och att hela landet ska leva.
– Vi måste ta miljö- och klimatfrågan på mycket större allvar, det är vår tids ödesfråga. Klimatomställningen måste vara rättvis – det ska inte vara en klassfråga om du kan leva klimatsmart eller inte.
Jämställdhetsfrågor i alla dess former står förstås högt upp på dagordningen för en förbundsstyrelseledamot i S-kvinnor. Lika lön för arbetet, motarbeta mäns våld mot kvinnor och säkerställa att tjejer kan växa upp utan att bli trakasserade, för att nämna några exempel.
– Generellt måste vi uppvärdera de kvinnodominerade yrkena. Vi har sett under pandemin att de riktiga hjältarna finns i vården och deras arbete måste värderas mycket högre, säger Sofia Skönnbrink.
Sist men inte minst brinner hon för jämlikhetsfrågor ur det regionala perspektivet och en levande landsbygd.
– Jag skulle gärna se att fler statliga myndigheter blev utlokaliserade så att akademiker kan jobba nära sin hemort.
– Baserat på mina intressen skulle ju miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen vara väldigt intressant att sitta i – om man får drömma, säger Sofia Skönnbrink.
Riksdagslistan:
1. Lars Mejern Larsson, Karlstad
2. Gunilla Svantorp, Årjäng
3. Mikael Dahlqvist, Hagfors
4. Sofia Skönnbrink, Eda
5. David Hakula, Kristinehamn
6. Jenny Boquist, Arvika
7. Lars-Gösta Blåvitt Elofsson, Karlstad
8. Ulrika Nilsson, Grums
9. Aakash Budathoki, Forshaga
10. Nathalie Björfeldt, Karlstad
11. Erivan Waysi, Grums
12. Emma Andersson, Karlstad
13. David Andergard, Kristinehamn
14. Linda Bååth, Karlstad
15. Samuel Carlén, Kristinehamn
16. Jessica Hildén, Kil
17. Daniel Blixt, Kristinehamn
18. Cristina Hjalmarsson, Kristinehamn
19. Mikael Sjövall, Karlstad
20. Ann Mlakar, Säffle