Ask petas för att rädda Kinberg Batra

Beatrice Ask kritiserade Anna Kinberg Batra för att sakna en strategi för att ta partiet ur krisen. Strategin visade sig vara att peta Ask.
– Vi är i en förtroendekris. Jag är i en förtroendekris, det inser jag fullt ut och tar ansvar för, säger Anna Kinberg Batra.

Hon sitter kvar som moderatledare, men sparkar Beatrice Ask och byter partisekreterare. Tomas Tobé lämnar sitt uppdrag och ersätter Ask som rättspolitisk talesperson. I övrigt lovar Anna Kinberg Batra att prioritera att bli bättre och mer avspänd i tv-debatter.

– När jag hör att man sett en stel figur som inte svarar på frågor känner jag inte igen mig. Den bilden vill jag förändra.

Petningen av Ask kommer efter att ledande företrädare kritiserat partiet för att vara för osynlig i rättsfrågor och förändringar i laget efterlysts. Men faktum är att det är just Tobé som har skickats fram att ta de viktiga trygghetsdebatterna i Asks ställe den senaste tiden.

Petningen är känslig dels eftersom Ask, enligt Expressen, på senaste riksdagsgruppmötet kritiserade Kinberg Batra för att sakna strategi för att ta sig ur krisen. Strategin visade sig vara att peta Ask.

Dessutom avfärdade Ask förhandlingar med SD efter Kinberg Batras kontroversiella utspel i januari.

Enligt Kinberg Batra ska Ask nu få en ny roll. Det var behålla erfarenhet som Ask fick sitta kvar i partistyrelsen 2015 när alla de tunga namnen avgick. Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Gunilla Carlsson och Catharina Elmsäter-Svärd med totalt 27 regeringsår, liksom kommunveteranen Erik Langby, lämnade. In kom i stället namn som den kontroversielle riksdagsledamoten Hanif Bali.

Kvar med regeringserfarenhet i M-styrelsen var bara Beatrice Ask och Elisabeth Svantesson som endast hann vara minister i ett år och lägga noll propositioner. Ulf Kristersson har regeringserfarenhet men sitter inte i partistyrelsen.

Under turbulensen i veckan har flera M-källor efterlyst att Kinberg Batra ska omge sig med mer seniora personer.

Nu prövas Kinberg Batras stöd. Det kan då nämnas att hon är den enda av partiledarna som har utsetts utan att dessförinnan haft stöd nog att väljas in i partistyrelsen.
När Fredrik Reinfeldt blev ny riksdagsgruppledare 2002 valdes han in i partistyrelsen, men inte Anna Kinberg Batra i samma situation 2011.

Spara