Arbeiderpartiets sämsta val på många år

Det blev borgerlig valseger i Norge. Venstre, som var på vippen att ramla ur Stortinget, klarade sig över fyraprocentsspärren och därmed kan Høyres Erna Solberg sitta kvar som statsminister.

 

Samtliga de borgerliga partierna backade något i valet men de får ändå 89 av de 169 platserna i Stortinget. Høyre och Framskrittspartiet har bildat regering de senaste åren med stöd av Venstre och Kristelig folkeparti.

Det är ändå inte självklart att en borgerlig regering kan sitta i fyra år till. Kristeligt folkparti har gjort klart att man inte sätter sig i en regering med Framskrittspartiet och inte heller vara stödparti. Om man inte får byta plats med Framskrittspartiet i regeringen tänker man gå i opposition.

 

Valets stora vinnare var Senterpartiet, som ingår i det rödgröna blocket. Partiet gick fram från 10 till 18 mandat men det räckte ändå inte för att bilda en ny regering.

Miljöpartiet kom inte över fyraprocentsspärren och får därmed endast ett mandat i Stortinget. Ny i parlamentet är kommunistiska Rodt, som får ett mandat i Stortinget.

Arbeiderpartiet förblir största parti men gjorde sitt sämsta val på många år. Partiet har tappat många väljare till Senterpartiet, som profilerat sig på att jobba mot centraliseringen och kommunsammanslagningar.

Den norske valforskaren Bernt Aardal säger till NRK att Arbeiderpartiet har misslyckats med att mobilisera väljarna.

– Lojaliteten hos tidigare väljare är väldigt låg, säger han.