Anpassade allianspolitiken till SD

Ulf Kristersson hävdar att en M-KD-regering inte behöver göra eftergifter till Sverigedemokraterna. Men redan alliansregeringen tvingades anpassa politiken efter SD. Alliansen stoppade det femte jobbskatteavdraget, ett av sina viktigaste vallöften.

In i det sista försöker Ulf Kristersson (M) förmå Liberalerna och Centerpartiet att godta försäkringarna om att det går att regera utan att ge Sverigedemokraterna inflytande.

Men problemet är att en alliansregering blir tvungen att anpassa politiken efter SD för att undvika regeringskris. Annie Lööf kallar det för att bli ”gisslan till SD”.

Alliansen, med Kristersson i regeringen, fick anpassa politiken efter SD redan under den förra regeringsperioden. Fredrik Reinfeldt tvingades 2011 att stoppa det femte jobbskatteavdraget. Ett av Alliansens viktigaste vallöften, Moderaternas stora profilfråga, var plötsligt inte längre prioriterad.

– Vi har dragit de här slutsatserna på vilket utrymme vi uppfattar finns, hävdade Reinfeldt.
– Att låna till skattesänkningar i ett läge när vi har måttlig tillväxt ska man vara försiktig med, förklarade finansminister Anders Borg (M).

Det var en ny förklaringsmodell eftersom Alliansen hade lånat till jobbskatteavdrag 2, 3 och 4. Mer avgörande än ekonomin var att SD hade blivit vågmästare i valet 2010 och nu sa nej till ett femte jobbskatteavdrag.

– Att förslaget om ett nytt jobbskatteavdrag nu dras tillbaka var väntat och jag hoppas att detta är ett tecken på att regeringen har insett att den regerar i minoritet och inte kan genomdriva politik som strider mot riksdagens vilja, sa Jimmie Åkesson (SD).

2012 hade Jimmie Åkesson ändrat sig om jobbskatteavdraget, men eftersom SD kopplade det till andra krav blev det ändå inget.

– Man kan fråga sig hur det kommer sig att regeringen inte har möjlighet att driva igenom Moderaternas största valfråga, undrade Markus Wiechel (SD) i en interpellationsdebatt med Anders Borg våren 2013.

– Det villkorades med att det skulle göras en mängd andra reformer, klargjorde skatteutskottsledamoten Gunnar Andrén (L) i samma debatt.

Några månader senare svänger dock Borg och Reinfeldt. Nu när det är parlamentariskt möjligt är det plötsligt också ekonomiskt rätt med det femte jobbskatteavdraget på tolv miljarder. Enligt Borg är det nu viktigt att ”tillföra energi till ekonomin”.

Alliansen tvingades alltså anpassa sin skattepolitik efter Sverigedemokraterna. Detta trots att Alliansen 2010–2014 bara behövde SD:s passiva stöd, det vill säga att inte SD gjorde gemensam sak med de rödgröna. I dag krävs aktivt stöd från SD i alla voteringar, vilket ökar SD:s utpressningsmöjligheter dramatiskt.

– Man hamnar ganska snabbt i ett vägval. Antingen måste man förhandla med SD, eller så måste man avgå väldigt snart, menar Jan Björklund (L).

Jimmie Åkesson har markerat att SD inte kommer att stödja en regering som inte ger partiet sakpolitiskt genomslag. Oavsett hur stort det genomslaget blir så skulle ett SD-beroende ha ett pris. Det pris märks redan.

Riksdagen har nu antagit en M-KD-budget med stöd av SD. Enligt Ulf Kristersson hade Moderaterna och Kristdemokraterna inte anpassat budgeten för att falla SD i smaken. Men så uppfattade Jimmie Åkesson saken.

– Det verkar som om de antingen har lyssnat på oss eller har förstått vad som krävs för att vi ska rösta på dem, sa Jimmie Åkesson inför budgetomröstningen och pekade på att tidigare aviserade försämringar av a-kassan exempelvis inte var med.

I ett avseende har Kristersson redan ändrat M-politiken på ett sätt som underlättar SD:s stöd. Kristersson tog till skillnad från sina företrädare som moderatledaren inte debatt mot Jimmie Åkesson i riksdagens partiledardebatt. Han vill heller inte, som Anna Kinberg Batra, kalla SD för ett rasistiskt parti.

Moderaterna undviker nu medvetet konflikt med SD, menar Eskilstuna-Kurirens liberala ledarskribent Alex Voronov:

”Moderaternas tystlåtenhet och tassande gentemot Sverigedemokraterna är dock logisk. M har valt att söka regeringsmakten med stöd av SD. Följden blir att motkrafterna mot SD försvagas.”