Annie Lööf fel ute om bilförlossningar

Annie Lööf sa i partiledardebatten att längre väg till BB innebär att kvinnor oftare tvingas föda i bilen. Men påståendet saknar grund enligt Socialstyrelsen.

Dessutom har Centern själva lagt ned en rad BB-enheter.

AiP skrev förra veckan om hur Annie Lööf attackerade Stefan Löfven i SVT:s partiledardebatt för stängningen av BB Sollefteå, trots att Centerns landstingsråd anser det orealistiskt att öppna BB igen.

Lööf använde en enskild kvinnas bilfödsel som slagträ i debatten.

– Kan du se Emma i ögonen?

Detta trots att besparingen görs efter att Centerpartiet under förra mandatperioden skapat ett stort underskott på 233 miljoner.

Annie Lööf rasade ändå mot stängningen som hon menade ledde till ökad risk för bilförlossningar.

– De (Löfvens partikamrater) säger att det är okej för glesbygdens kvinnor att inte ha en tillgänglig och nära förlossning.

– Emma ska gärna få föda sina kommande barn i bil, sa Lööf.

Bilförlossningar inträffar då och då, men inte främst beroende på avståndet till BB. Flera individuella och medicinska faktorer, liksom när kvinnor får rådet att bege sig till BB, spelar in, varför heller inte Socialstyrelsen för någon samlad statistik över just bilförlossningar.

Att nedlagda förlossningar ökar risken för att barn oplanerat föds i bilar, eller i hemmet, går inte att säga. Enligt Karin Gottvall, sakkunnig vid Socialstyrelsen, finns det visserligen en diagnoskod för barn som föds utanför sjukhus men den används sällan eftersom de flesta ändå avslutar sin förlossning på sjukhus.

Västernorrland har nu två BB liksom Gävleborgs län. I Gävleborg har tre BB lagts ned (Sandviken, Söderhamn och Bollnäs) – utan att antalet förlossningar i bilar eller i hemmen har ökat.

– Min erfarenhet är att antalet vårdplatser på BB inte har påverkat antalet oplanerade födslar utanför sjukhusen, sa Annelie Moström, vårdenhetschef på BB i Gävle till Hela Hälsingland 2015.

– Många gånger är det faktiskt personer som har nära till BB som föder utanför.

Att som Lööf använda bilförlossningar som argument i vårddebatten saknar alltså grund. Men det väcker starka känslor.

– Det som är så tråkigt är att så många människor inte bara blivande föräldrar, har skrämts upp. Skulle vi ha fått besked om att patientsäkerheten hotades så skulle vi inte ha tagit det förändringsbeslutet, säger Västernorrlands sjukvårdslandstingsråd Ewa Back (S).

Strukturförändringarna har varit många de senaste decennierna inom svensk hälso- och sjukvård. Centerpartiet har själva beslutat om flera BB-nedläggningar.

Centern satt till exempel i majoriteten som lade ned BB Uddevalla, och partiet var med om att lägga BB Lidköping. Så sent som 1 mars 2017 lade Centerstyrda Region Västra Götaland ned BB Mölndal med hänvisning till kompetensförsörjningsproblem.

Centerpartiet och Annie Lööf kampanjar just nu om tillgänglighet i vården och använder BB Sollefteå som argument.

”Vi vill se en närmare vård i hela landet. Det gäller inte minst tillgänglig och trygg förlossningsvård i glesbygd”.

AiP har i veckan ställt följande frågor till Centerpartiet/Lööf:

1) Varför varnar Annie Lööf för fler bilförlossningar när det saknas grund för den kopplingen?

2) Hur ska Centerpartiet se till att kvinnor får närmare till förlossningsvården? Ska fler BB öppnas och i så fall var?

3) Varför har Centerpartiet i så fall besluta att stänga BB Uddevalla, BB Lidköping och BB Mölndal?

AiP har inte fått några svar.

Spara

Spara