”Amerikanska valet alltid smutsigt”

Carl Melin, oppositionsråd (S) i Haninge:

1. Spelar det roll för Sverige vem som vinner amerikanska valet? På vilket sätt?

Ja, det spelar stor roll för Sverige. Trump kommer att bedriva en ännu mer frihandelsfientlig politik, skrota Bidens relativt ambitiösa klimatpolitik och i värsta fall överge Nato – om inte formellt så i realiteten – och ge Ryssland fritt spelrum att ockupera Ukraina och kanske även agera mot Baltikum och Norden. Trump är dessutom motståndare till en regelbaserad världsordning och vill ha ett system där stora länder – gärna med auktoritära ledare – ”gör upp”. För ett litet och exportberoende land som Sverige är det dåligt både politiskt och ekonomiskt. Vi kommer aldrig att kunna hävda oss själva bland ”de stora grabbarna”. Det finns också en stor risk för att en seger för Trump skulle stärka de nationalistiska och högerpopulistiska vindarna i vår del av världen. Detta i jämförelse med Biden, som trots sina fel och brister, ändå prioriterar sådant som förstärkt välfärd, minskade klyftor och stärkta rättigheter för löntagare.

2. Vilka är kandidaternas viktigaste vallöfte?

Trumps viktigaste budskap och syfte verkar vara att ”ge igen” mot sina politiska motståndare medan Biden vill arbeta vidare med att stärka den amerikanska arbetarklassen genom att stärka fackföreningarna och investera i gröna jobb. Ingen av dem har dock varit särskilt konkret med sina löften så det är svårt att peka på vad som är ”viktigast”. För Trump verkar det centrala att ta kontrollen över justitiedepartementet för att lägga ned de olika rättsprocesserna mot honom själv. Och eventuellt hitta på sådana mot dem som han av olika skäl vill skada.

3. Blir denna valrörelse smutsigare än tidigare?

Svårt att säga då många valrörelser varit mycket smutsiga. För åtta år sedan var Trumps huvudangrepp på Hillary Clinton ”lock her up”. Men eftersom båda kandidaterna är relativt impopulära är det troligt att de kommer att gå in för att sänka varandra. Så det blir nog mycket smutsigt. Många amerikaner är dock trötta på de sista decenniernas hårda polarisering så den kandidat som kan förmedla någon form av hopp och framtidstro kan förhoppningsvis vinna den lilla grupp av påverkansbara väljare som ändå finns i mitten.

Johan Ingerö, seniorkonsult, The Labyrinth Public Affairs, fd partisekreterare KD:

1. Spelar det roll för Sverige vem som vinner amerikanska valet? På vilket sätt?

Det spelar alltid roll vem som vinner val i världens mäktigaste land, som vi nu dessutom är på väg in i en militär allians med. Men vilken roll är ofta svårt att veta på förhand. Få anade att Richard Nixon skulle bli den som öppnade diplomatiska relationer med Kina, till exempel. På samma sätt som få anade att Donald Trump skulle åstadkomma fyra viktiga freds- och normaliseringsavtal mellan Israel och arabvärlden. Med Joe Biden får Sverige en mer uttalat allierad president som håller i den transatlantiska länken. Å andra sidan talar mycket för att Trump var bättre på att hålla världens oroshärdar i schack, eftersom de fruktade honom mer än de fruktar Biden. Ur ekonomisk synvinkel är båda tyvärr ganska dåliga för oss, eftersom de båda går till val på protektionistisk handelspolitik. 

2. Vilka är kandidaternas viktigaste vallöfte?

Båda är ganska abstrakta. Donald Trump fortsätter med sin Make America Great Again-slogan, som han hållit fast vid i snart tio år. I det ingår, ur hans perspektiv, att stoppa den illegala invandringen, resa ytterligare skydd mot utländska varor och genomföra nya skattesänkningar. Joe Biden är ännu mer abstrakt. I princip går han även denna gång till val på att inte vara Donald Trump och, som han uttrycker det, försvara den amerikanska demokratin. Båda satsar på att mobilisera egna väljare mot motståndaren, snarare än på att övertyga kritiker.

3. Blir denna valrörelse smutsigare än tidigare?

Det är svårt att säga. Vi vill gärna tro att varje valrörelse är rekordsmutsig, men sanningen är nog att amerikanska val alltid har varit ganska elaka. Tittar man på flygblad från 1800-talet så var de fullt i klass med dagens attackreklam och ofta ännu värre. Däremot finns en större risk för mer avancerat fulspel i dag, som så kallade ”deep fakes” där en kandidat kan framställas säga något som den aldrig har sagt. Å andra sidan finns i dag en myriad av medier, både sådana som är allierade med endera sidan och sådana som är mer neutrala, som ständigt letar efter felaktigheter i valpropagandan. Så man ska absolut vara på sin vakt, men inte drabbas av panik.