Alliansens UD-chef fick hyreskontrakt av kungen

ARKIV 061010 – Carl Bildt i sammanträdde med kabinettssekreteraren Frank Belfrage i sitt arbetsrum på Utrikesdepartementet under sin första dag som Sveriges nya utrikesminister.

ARKIV 061010 – Carl Bildt i sammanträdde med kabinettssekreteraren Frank Belfrage i sitt arbetsrum på Utrikesdepartementet under sin första dag som Sveriges nya utrikesminister. Foto: Mark Earthy / SCANPIX / kod 75348

Frank Belfrage fick 2007, som ny kabinettssekreterare på UD, hyra ett hus i Drottningholms slottspark till låg hyra. Därmed stod han i beroendeställning till kungahuset under alliansens regeringstid. Moderaterna kritiserade Margot Wallström hårt för hyreskontraktet i Kommunals fastighet.

Grävande journalisters Tidskrift Scoop avslöjade nyligen att kungen fördelar attraktiva hyreskontrakt till personer i samhällstoppen utan att lämna någon av de lediga lägenheterna till Bostadsförmedlingen. En av dem som har fått ett förmånligt hyreskontrakt är Frank Belfrage, Carl Bildts närmaste man under tiden som utrikesminister.

AiPs granskning av hyreskontraktet visar att Belfrage fick lägenheten som nytillträdd kabinettsekreterare, politisk chefstjänsteman på UD. Hyreskontraktet upprättades i juli 2007 och gäller från 1 november 2007.

Det rör sig om en villa i Drottningholms slottspark, fem rum och kök på 202 kvadratmeter, inklusive uteplats och trädgård.

Hyran var endast 11 168 kronor.

När det framkom att Margot Wallström efter att ha blivit utrikesminister fått ett hyreskontrakt av Kommunal var Moderaterna starkt kritiska. Som jämförelse betalade Wallström mer för sin lägenhet på 89 kvadratmeter, 12 432 kronor, än Belfrage för sina 202 kvadratmeter.

– Jag reagerar väldigt starkt på de här uppgifterna. Hon är en del av regeringen och bör inte sätta sig i en beroendeställning till ett fackförbund, sa partisekreteraren Tomas Tobé (M) till TT.

– Stockholm har världens längsta bostadskö, och jag tycker att det är anmärkningsvärt att socialdemokrater får gå före i kön eller har en egen gräddfil där de kan få bostäder, sa Liberalernas bostadspolitiske talesperson, Robert Hannah.

M och KD anmälde Wallström till konstitutionsutskottet. Riksenheten mot korruption, lade ned förundersökningen mot Wallström. Det gick inte att bevisa att hon skulle ha fått lägenheten på grund av sitt uppdrag.

Att få en lägenhet strider i sig inte mot lagen.

– Det är inte brottsligt att utnyttja goda kontakter, men det kan i en del fall strida mot interna regelverk, säger Kim Andrews, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Han framhåller att ”mutan” måste kunna klassas som en förmån och det också ska finnas ett tydligt samband mellan förmånen och tjänsteutövningen för att det ska kunna misstänkas vara brottsligt.

– Om Kungen kommer med mössan i hand till Belfrage, som Kim Andrews exemplifierar det.

Klart är att kabinettssekreteraren i sin tjänst har mer direkt att göra med hovet än vad utrikesministern har med Kommunal. Kungens alla statsbesök planeras av UD och hovet tillsammans.

Kungahuset får sitt apanage av staten. 2010 gav regeringen ett extra tillägg på tio miljoner kronor för bröllopet. Utrikesdepartementet hade enligt DN fyra miljoner kronor i extra utgifter för administrationen av utländska journalister.

Belfrage har fortfarande hyreskontraktet på Drottningholm trots att han är skriven på en adress på Östermalm i Stockholm.

2016 avslöjade SVTs Uppdrag Granskning att Frank Belfrage hade obeskattade tillgångar utomlands och att han nu begärt självrättelse hos Skatteverket. Det innebär att samtidigt som Belfrage fick hyra en exklusiv bostad ägd av skattebetalarna till förmånligt pris undanhöll han pengar från skatt.

Fotnot: Kungen har sedan 1809 dispositionsrätt till statligt ägda fastigheter via Ståthållarämbetet. Hovet anvisar vilka som ska bo där. Fastigheterna förvaltas av Statens fastighetsverk som sätter hyran. En viss nedsättning av hyran görs på grund av att bostäderna saknar besittningsskydd.