Äldre dog, anhöriga lurades och meddelarskyddet bröts – KD behåller Attendo
Ebba Busch (KD) anklagade regeringen för att ”med berått mod” ha tillåtit coronasmittan att spridas.
Samtidigt vägrar nu KD:s äldreborgarråd i Stockholm häva avtalet med Attendo som lät smittan spridas på äldreboendet Sabbatsbergsbyn, där flera boende dog.
Smittade och osmittade hölls inte isär på Attendos vård- och omsorgsboende Sabbatsbergsbyn i Stockholm. Trots att bolaget på sin hemsida försäkrade anhöriga om att så skedde. Vårdbiträdet Stine Christophersen slog därför larm till vd:n Martin Tivéus.
Men i stället för att agera mot bristerna gav Attendo Christophersen en erinran och uppmaningen att byta jobb. Incidenten har fått stor uppmärksamhet efter SR-dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet”.
Enligt polisförhör i utredningen om brott mot meddelarskyddet, som nu blivit offentliga, blev Tivéus informerad om kritiken, något han själv hävdat aldrig skedde.
Socialdemokraterna i Stockholm kräver nu att den blågröna majoriteten ska häva avtalet med Attendo. Men äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) säger nej, trots avslöjanden om bristande smittskydd som lett till dödsfall, vilseledande information och brott mot meddelarskyddet.
– Jag har fortfarande förtroende för att Attendo kan bedriva en bra äldreomsorg i Stockholm, säger Slottner (KD) på direkt fråga i fullmäktige.
I SVTs partiledardebatt 2020 anklagade KD-ledaren Ebba Busch regeringen för de många coronadödsfallen på landets äldreboenden.
– De har med berått mod tillåtit en stor smittspridning, sa Busch.
– Man lät dem gå rakt ut i samhället och sprida corona.
Nu när det visat sig att Attendo, i KD-styrda Stockholm, med berått mod låtit personalen gå rakt ut från smittade till osmittade äldre är tonen från KD mer förstående. Enligt Slottner (KD) är det av omsorg om de äldre som Attendo får behålla kontraktet.
– Man ska vara väldigt försiktig med att bara häva avtal. De äldre som bor där riskerar att fara illa och hamna i kläm i bytet mellan olika leverantörer, säger Slottner (KD).
Mia Grane förlorade både sin mamma och pappa på Sabbatsbergsbyn. Hon berättar för SR att hon fick mejl från Attendo om att smittskyddet upprätthölls, vilket Stine Christophersen kallar ”en rak lögn”.
– Man har misslyckats totalt med att skydda mina föräldrar, säger Mia Grane.
Men Attendo får ändå behålla uppdraget på Sabbatsbergsbyn, liksom totalt 800 platser på olika äldreboenden och 2 500 ”hemtjänstkunder”.
– Det kräver lite att säga upp ett avtal. Det kan jag inte göra på studs bara för att det kommer några anklagelser, förklarar Erik Slottner (KD) som menar att Attendo generellt håller en god kvalitet.
– Det spelar uppenbarligen ingen roll att det upptäcks missförhållanden eller att avtalsbrott sker. För den politiska högern är det viktigare att vi har en privatiserad äldreomsorg, säger oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).
Inför valet lovade de borgerliga partierna krafttag mot bristerna i välfärden. Vid en presskonferens på Lucia 2017, på ett privat äldreboende i Stockholm, sa M, KD, C och L nej till vinstbegränsningar samt lovade ökade kvalitetskrav och skärpta sanktioner.
”Skärpta sanktioner när kvalitetskrav inte efterlevs”, förklarade Ebba Busch (KD).
En huvudman, privat eller offentlig, som levererar dålig kvalitet i sin verksamhet skulle ”ytterst förlora möjligheten att fortsätta driva den”, hette det.
– När Moderaterna och Kristdemokraterna pratar om kvalitetskontroll ska vi komma ihåg Sabbatsbergsbyn. När det verkligen gällde, när det handlade om rätten att larma om missförhållanden och att skydda människoliv, då var det okej med lite överträdelser, bara man lovar bättring, säger Emilia Bjuggren (S).
Läs mer: AiP / Alliansens goda exempel: Vinstuttag och 8 400 barn på börsen