Abort fråga för högerstyre

Norges moderata statsminister Erna Solberg är beredd att ändra abortlagen för att behålla makten.

I Sverige öppnar Ulf Kristersson (M) för den mest abortkritiska regeringen i modern tid. Kristersson har själv motionerat kritiskt om abortgränsen.

I valrörelsen var abortfrågan het. Socialdemokraterna varnade för en M-regering med stöd av SD, som vill flytta gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12 och ge barnmorskor rätt att vägra genomföra aborter.

”Att tvingas fullfölja en graviditet mot sin vilja borde vara något som stannar i The Handmaid’s Tale och aldrig igen blir verklighet i Sverige”, förklarade socialminister Annika Strandhäll (S).

Nu blir abortlagen en regeringsfråga i Norge. M-systerpartiet Höyre tog in Fremskrittspartiet i regeringen 2013, med det upplägg som Kristersson nu erbjuder Liberalerna och Centerpartiet.

Kristelig Folkeparti och liberala Venstre ställde sig utanför på grund av FRP, men agerade stödpartier med erbjudande om att senare ansluta sig. Det gjorde också Venstre efter valet 2017.

För att inte Kristelig Folkeparti ska göra upp med Socialdemokraterna och Senterpartiet, något som KF-ledaren öppnat för, säger nu Solberg att Höyre är beredda att skärpa abortlagen.

– När KRF beslutar att de vill förhandla för att få plats i en regering måste de också få sätta en värderingsprägel på en gemensam plattform med saker som är viktiga för dem, säger Solberg till Verdens Gang.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Klart är att Kristersson öppnar för den mest abortkritiska regeringen i modern tid”[/blockquote]

Kan detta hända i Sverige? Klart är att Kristersson öppnar för den mest abortkritiska regeringen i modern tid, M-KD beroende av SD, även om M och KD under Ebba Busch Thor säger sig stå upp för svensk abortlagstiftning.

Sverige skulle få en finansminister, Elisabeth Svantesson (M), som tidigare var informationsansvarig för antiabortorganisationen Ja till Livet.

– Ett foster är en människa. Abort handlar om att utsläcka liv, sa hon i SVT-debatt 1995.

Med sex KD-ministrar är Mikael Oscarsson en kandidat. Han var en grundarna till Ja till Livet och ordförande 1991–1997. KD-riksdagsgruppen har ytterligare uttalade abortmotståndare.

Busch Thor lovade i tidningen Dagen, inför abortdebatten på partiets riksting 2017, att ”lagstiftningen ska ses över” om det behövs ”säkerhetsmarginaler”.

”Vår grundläggande värdering om det okränkbara människovärdet kommer alltid ligga fast”, skrev KD-ledaren.

Busch Thor vill att vårdpersonal ska kunna neka att utföra aborter, något även SD driver:

– Det måste vara möjligt att på arbetsplatsen lösa ett skydd utav samvetsfriheten, sa hon till Aftonbladet 2015.

Även Ulf Kristersson har motionerat om abortgränsen. När gränsen för fri abort sänktes till 18 veckor var Kristersson kritisk.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Vi måste ta hänsyn till… expertis som i dag anser att den övre abortgränsen bör tidigareläggas”[/blockquote]

Vi har inte för avsikt att riva upp rådande abortlag men anser att vi måste ta hänsyn till den gynekologisk-obstetriska expertis och exempelvis kurator som arbetar på kvinnokliniker, expertis som i dag anser att den övre abortgränsen bör tidigareläggas”, skrev Ulf Kristersson med flera i en M-motion 1997.