Ny rapport: Investera bort arbetslösheten
För låga offentliga investeringar är grunden till att Sverige haft hög arbetslöshet de senaste decennierna, enligt en rapport från tankesmedjan Katalys, skriven av Tony Johansson och Max Jerneck.
Investeringar på infrastruktur som kollektivtrafik och bostäder har inte hållit jämna steg med behoven och samtidigt har kapaciteten i välfärden inte byggts ut i takt med befolkningsökningen. Bakom de bristande investeringarna ligger enligt rapportförfattarna det finanspolitiska ramverket som infördes i samband med 19990-talskrisen och som kräver ett överskott i statsfinanserna, samtidigt som penningpolitiken styrs av inflationsmålet.
Den höga arbetslösheten, inte minst i mansdominerade branscher, är enligt författarna en orsak till att arbetarmän söker sig till högerpopulismen. De vill återigen se en politik för full sysselsättning.
”Den höga arbetslösheten driver utvecklingen av ökande ojämlikhet, utanförskap och segregation i samhället. Det är därför vår tids ödesfråga.” skriver Tony Johansson och Max Jerneck i rapporten.
För att nå dit behövs ökade offentliga och privata investeringar om 200 miljarder kronor om året samt reformer som gynnar låginkomsttagare, vilka har hög benägenhet att konsumera de pengar de får in. Penningpolitiken behöver också får ett bredare mål där bland annat sysselsättning ingår, argumenterar rapportförfattarna.