Aylin Nouri ny i trafikpolitiken
Aylin Nouri är ny trafikpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Foto: Mathias Hansson
En fungerande infrastruktur är både grunden för välfärden och försvarsförmågan. Det säger Aylin Nouri som är ny i trafikutskottet och Socialdemokraternas nya trafikpolitiska talesperson.
– Infrastrukturen är grunden för allt. Att vi har en infrastruktur som fungerar är det som möjliggör vårt samhällsbygge. De stora problem vi har med infrastruktur hämmar tillväxten av vårt starka samhälle.
Det säger Aylin Nouri som sedan i mars är ny trafikpolitisk talesperson för Socialdemokraterna och gruppledare för desamma i riksdagens trafikutskott. Posten har hon tagit över från Gunilla Svantorp som blivit landshövding i Östergötlands län.
Aylin Nouri själv kommer senast från utbildningsutskottet och är också ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgsområdet samt sitter i S partistyrelse.
– Det som präglar mycket av mina ingångar just nu är att i ett försämrat säkerhetsläge och med det som händer på andra sidan Atlanten med Trump så är infrastrukturen en viktig del av vår försvarsförmåga.
Aylin Nouri påpekar att Nato har tryckt på att Sverige måste göra mycket mer för att svensk infrastruktur ska bli mer robust, pålitlig och utbyggd.
– Jag känner en stor oro för att regeringen och Sverigedemokraterna inte bryr sig tillräckligt mycket om hur väsentlig infrastrukturen är.
Det utskottsinitiativ som Aylin Nouri la på trafikutskottets bord häromveckan om att samtliga partier behöver komma samman för att prioritera svensk säkerhet när det gäller infrastruktur fick nej.
– Infrastrukturen präglas ju av långsamma processer. Det tar decennier, till och med sekel, att bygga upp en robust infrastruktur. Vi måste samla oss och ha långsiktighet över blockgränserna och skynda på. Jag hade föreslagit en arbetsgrupp, men Tidöpartierna ville inte ens bereda frågan vidare, säger Aylin Nouri.
Vad ser du behöver göras?
– Framförallt har vi en järnväg som är enormt eftersatt. Ur ett säkerhetsperspektiv, om vi tittar på vad som händer i Ukraina, ser vi att järnvägen är otroligt viktig för försvarsförmågan. Natomedlemskapet medför en hel del övningar och ett behov att rusta sig starkare för att möjliggöra truppförflyttningar. Den kapaciteten finns inte i dag.
Aylin Nouri konstaterar att svensk järnväg är sjuk. Över 200 incidenter per dag visar på en järnväg som inte fungerar. Dessutom har Sverige den sämsta punktligheten på decennier.
– Det som inte funkar till vardags kommer inte heller att funka i kris eller ytterst i krig. Det handlar om två saker: kapacitetsförstärkningar med fler byggda stambanor och att åtgärda den underhållsskuld på över 90 miljarder kronor som gör att vi har så mycket tågstrul, säger Aylin Nouri.
Regeringen menar att de gör historiska satsningar för att åtgärda underhållsskulden, men det är inte sant, menar hon.
– Om man höjer anslagen med blygsamma fem procent kan alla räkna ut att med inflation och kostnadsökningar är det i praktiken en nedskärning.
Socialdemokraterna har i stället föreslagit en halv miljard kronor mer än vad regeringen gjorde i höstas och 45 miljarder kronor mer under en tolvårsperiod.
Systemet blöder dessutom pengar, menar Aylin Nouri, eftersom Sverige har den mest privatiserade järnvägen.
– Det är en förklaring till problemen med underhållsskulden som inte åtgärdas eftersom det inte finns tillräckliga incitament för de privata aktörerna att göra ett förebyggande underhåll. Vi måste ta tillbaka det som är avgörande för vårt samhällsbygge och säkerhet. Det måste ses som gemensam samhällsnytta där vi har demokratisk kontroll.
Vilka frågor ligger på trafikutskottets bord just nu?
– Regeringen har kommit med nya direktiv inför en nationell plan. Det handlar om infrastruktursatsningar under en tolvårsperiod. I de direktiven märkte vi att regeringen saknar färdplan för infrastrukturen.
En annan fråga som är stor är transporter till sjöss. Till följd av för låga anslag från regeringen aviserade Sjöfartsverket att man skulle behöva lägga ner två av fem helikopterbaser, farleder och dra in en isbrytare.
– Otroligt allvarligt. Men där har regeringen kommit med besked att man skjuter till pengar för att enbart i år hindra att helikopterbaserna som räddar liv till sjöss inte ska läggas ner. Men läget framöver är fortsatt mycket oklart eftersom man inte ger Sjöfartsverket tillräckliga resurser, säger Aylin Nouri.
Fakta Aylin Nouri
Bor: Göteborgsområdet
Ålder: 33 år.
Familj: Gift och två barn som är ett respektive tre år.
Tidigare uppdrag: Riksdagsledamot sedan flera år där hon suttit i bland annat utbildnings- samt utrikesutskottet. Även varit till exempel ordförande i SSU i Partille och suttit i S-kvinnors förbundsstyrelse.
Gör på fritiden: – Det finns inte mycket utrymme när man är småbarnsförälder. Jag engagerar mig också mycket i partidistriktet hemma som är ett mycket fint distrikt med många aktiviteter. Men min fritid är som mamma och jag försöker vara så mycket som möjligt med barnen när jag är ledig. Det går före egen fritid.