Stoppa gårdsförsäljningen – värna folkhälsan
Beräkningar från forskningen visar att konsumtionen vid avregleringar av monopol ökar med mellan 30 och 40 procent. Foto: Systembolaget
Genom att införa gårdsförsäljning frångår Sverige sitt åtagande om att alkoholpolitiken i sin helhet ska eftersträva ett folkhälsoskydd vilket var en grundpelare till att Sverige fick behålla Systembolaget vid EU-inträdet.
Det skriver tre S-företrädare.
Besked har nu kommit från EU att det inte ska finnas några hinder att införa så kallad gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. I många tidningar har vi kunnat läsa glada tillrop från olika gårdar som planerar att sälja öl, vin eller sprit. Mest glada är nog ändå ölbryggerierna i de större städerna som också kommer att omfattas av denna olyckliga förändring. Det är ju ganska naturligt, näringen vill sälja sina produkter i så stor omfattning som möjligt. Men alkohol är inte vilken vara som helst.
Vi bör i första hand se alkoholfrågan som en folkhälsofråga, och i andra hand som en näringspolitisk fråga. Vi som är engagerade i nykterhetsrörelsen, och många med oss har gång på gång varnat för att inför gårdsförsäljningen så riskerar vi att Systembolaget går i graven eftersom EU inte tillåter handelsmonopol. Sverige fick tillstånd av EU att behålla Systembolaget eftersom det tjänade folkhälsan på ett bra sätt.
Enligt vår uppfattning spelar den svenska regeringen ett högt spel nu när de bestämt sig för att lägga en proposition till riksdagen för gårdsförsäljning.
Enligt vår uppfattning spelar den svenska regeringen ett högt spel nu när de bestämt sig för att lägga en proposition till riksdagen för gårdsförsäljning. Det skulle innebära att Sverige gynnar egna tillverkare över utländska aktörer vilket är olagligt enligt EU-rätten. Utländska producenter har redan varnat för att anmäla Sverige till EU-domstolen. Konsekvensen skulle bli att Sverige behöver öppna upp även för utländska försäljare att sälja alkohol, vilket skulle innebära att monopolet avskaffas.
För att Sverige ska kunna garantera mot EU att monopolet syftar till att stärka folkhälsan behöver Sverige, enligt EU-domstolen, hålla en konsekvent alkoholpolitik. Genom att införa gårdsförsäljning frångår Sverige detta åtagande då gårdsförsäljning per definition är ett förslag riktat till att stärka kommersiella aktörer på alkoholmarknaden.
Genom att införa gårdsförsäljning frångår Sverige sitt åtagande om att alkoholpolitiken i sin helhet ska eftersträva ett folkhälsoskydd vilket var en grundpelare till att Sverige fick behålla Systembolaget vid EU-inträdet. Då Sveriges intention med gårdsförsäljning varit att stärka kommersiella intressen, är risken stor att systembolaget hotas. Sverige har i ett flertal handelsavtal åtagit sig att om Systembolaget avskaffas kan Sverige ej återinföra monopolet.
Gårdsförsäljning påverkar folkhälsan negativt bland annat i sig själv genom att öka de alkoholrelaterade skadorna vilket bland annat konstaterades i utredningen. Dock skulle de största konsekvenserna komma genom ett avskaffande av Systembolaget. Estimeringar från forskningen visar att konsumtionen vid avregleringar av monopol ökar med mellan 30–40 procent. Det skulle innebära en uppskattad ökning av alkoholrelaterade dödsfall med 1 200 per år. Det skulle också innebära att fler barn skulle växa upp i otrygghet, fler anhöriga som drabbas av ett medberoende och fler som drabbas av alkoholrelaterad cancer.
Vi som är socialt engagerade socialdemokrater och kunniga i alkohol- och drogfrågor förutsätter att vi socialdemokrater gör allt för att stoppa dessa dumheter.
Olle Häggström
Örnsköldsvik
Jan Linde
Mölnlycke
Bo Axelsson
Fagersta