Mer att önska från S när det gäller pensionerna
Sverige behöver inte bara en regering som ser pensionärernas behov – det behövs också en opposition som gör det och som jagar regeringen i viktiga pensionärsfrågor. Som oppositionens största parti borde Socialdemokraterna ta den rollen. Men här finns mycket övrigt att önska. Det skriver PROs ordförande Åsa Lindestam.
De flesta av Sveriges 2,3 miljoner pensionärer lever goda liv. Med en hyfsad pension, möjlighet att engagera sig i relationer och intressen och ett rikt utbud av föreningar och aktiviteter kan livet efter arbetslivet bli en bra tid. Men det finns dem bland oss pensionärer som lever fattigt och där det allmänna misslyckas med att ge omsorg och vård på det sätt vi har rätt att kräva i ett välfärdsland. Väldigt många av oss är missnöjda med den pension vi får efter ett långt arbetsliv.
PRO, Sveriges största pensionärsorganisation med 260 000 medlemmar i mer än 1 000 föreningar i hela landet, har flera gånger funnit anledning att kritisera Tidöregeringen. Bristerna i äldreomsorgen består och frågan om högre allmän pension dras i långbänk. Att kräva bättre villkor för pensionärer är en självklar uppgift för oss, vid sidan av att skapa gemenskap och erbjuda aktiviteter.
I valet 2026 kommer pensionärerna utgöra runt 30 procent av väljarna. Vi som är pensionärer har olika värderingar och röstar på olika partier. Men jag vågar lova att de flesta av oss tycker att det är viktigt med goda pensioner, ett rimligt högkostnadsskydd för medicin och rättvis skatt för pensionärer.
Men Sverige behöver inte bara en regering som ser pensionärernas behov – det behövs också en opposition som gör det och som jagar regeringen i viktiga pensionärsfrågor. Som oppositionens största parti borde Socialdemokraterna ta den rollen. Men här finns mycket övrigt att önska.
På dessa punkter brister Socialdemokraternas politik för pensionärerna:
- Den allmänna pensionen i Sverige behöver höjas. Det lönar sig för dåligt att ha arbetat ett helt arbetsliv och många orkar inte arbeta fram till en allt högre pensionsålder och straffas med lägre pension. Folksam har visat att nyblivna pensionärer i snitt får 44 procent av sin gamla lön i allmän pension – en alldeles för låg nivå för att det ska vara möjligt att ha kvar sin invanda livsstil som pensionär.
Två åtgärder krävs för att få upp pensionen, både för dagens och framtidens pensionärer. Pensionsavgiften måste höjas från dagens 17,21 procent av inkomsten till minst 18,5 procent och en möjlighet att betala ut överskott i pensionssystemet – den så kallade gasen i pensionssystemet – måste införas. Båda åtgärderna verkar ha fastnat i Pensionsgruppen och Socialdemokraterna driver inte på för att de ska bli verklighet. - Regeringen vill spara miljardbelopp på högkostnadsskyddet för läkemedel de kommande åren och rulla över kostnaden på enskilda som behöver medicin. Nivån för frikortet höjs vid halvårsskiftet med mer än 30 procent på ett bräde, från 2 900 kronor till 3 800 kronor. Vreden är stor i patient- och funktionshinders-organisationerna och i pensionärsorganisationer som PRO.
Socialdemokraterna borde kritisera det skadliga förslaget att försämra högkostnadsskyddet. Men i sitt förslag till statsbudget sparar Socialdemokraterna precis lika mycket som regeringen vill göra – drygt en halv miljard för innevarande år. Därmed omöjliggörs en trovärdig kritik mot förslaget. Partiet måste skjuta till pengar i sitt budgetalternativ och kräva att försämringen av högkostnadsskyddet stoppas. - I sin budgetmotion i riksdagen vill Socialdemokraterna avskaffa den särskilt höga skatt som personer med aktivitets- och sjukersättning får betala på sin inkomst. Det är bra att partiet vill avskaffa denna ”funkisskatt”, som bland annat drabbar den grupp som tidigare kallades förtidspensionärer. Men Socialdemokraterna borde också kräva rättvis skatt för unga pensionärer.
I år är det årskullen 1960 som blir 65 år. Men den i årskullen som går i pension i dag hamnar i ett ”skatteglapp” genom att jobbskatteavdraget försvinner och det förhöjda grundavdraget som ska sänka skatten för pensionärer börjar inte gälla förrän 2028, det år då 68-årsdagen infaller. Få känner till detta glapp, som innebär 2 000–3 000 kronor högre skatt i månaden för en normalinkomsttagare. Pension är uppskjuten lön och borde beskattas på samma sätt som lön. På kort sikt borde åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget sänkas, så att färre pensionärer tvingas hamna i skatteglappet.
I valet 2026 kommer pensionärerna utgöra runt 30 procent av väljarna. Vi som är pensionärer har olika värderingar och röstar på olika partier. Men jag vågar lova att de flesta av oss tycker att det är viktigt med goda pensioner, ett rimligt högkostnadsskydd för medicin och rättvis skatt för pensionärer.
Oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen har en möjlighet att ta ledartröjan och trycka på regeringen i viktiga frågor för pensionärerna. Hittills har partiet inte tagit chansen, men det finns alla möjligheter att vässa politiken inför valet.
Om viljan finns.
Åsa Lindestam
ordförande PRO