Duellen: Vindkraft
Det finns ett förslag om att slopa det kommunala vetot när det gäller havsbaserad vindkraft nära kusten. Hur ser ett moderat respektive ett socialdemokratiskt kommunalråd på det?
Annsofie Thuresson (M), kommunstyrelsens ordförande Kävlinge kommun:
Hur ser du på vindkraftsutbyggnad i din kommun?
Vi har en tämligen begränsad möjlighet till utbyggnad av vindkraft. I vår översiktsplan har vi pekat ut två områden som lämpliga med hänsyn till bland annat skyddsavstånd. I en del av Skåne med både kust och kulturmiljö finns flera intressen att ta hänsyn till i planeringen.
Hur ska kommuner/närområden kompenseras för vindkraft?
Gällande kompensation ser jag det som rimligt att en kommun och dess invånare kompenseras oavsett energislag. Jag ser inte detta som en fråga för ett energislag som vindkraft. Det är ofta lika stort motstånd till till exempel solcellsparker och, om syftet för incitament är att blidka allmänheten, så bör all energiproduktion behandlas lika med kompensation.
Vad tycker du om att det kommunala vetot vid kustnära vindkraft kan slopas?
Jag tycker det är mycket olyckligt. Vi har ett kommunalt självstyre som behöver respekteras. För mig grundar sig ett veto i genomtänkta ställningstaganden som för vår del tar sitt avstamp i Översiktsplanen där myndigheter också har uttalat sig kring kommunens tänkta samhällsutveckling. Här är vi tydliga i olämpligheten med vindkraft med motivering. Detta ska respekteras.
Patric Lundström (S), kommunstyrelsens ordförande Piteå kommun:
Hur ser du på vindkraftsutbyggnad i din kommun?
I Piteå finns i dag Europas största landbaserade vindkraftspark med strax över 500 vindkraftverk. Målet med satsningen ”Markbygden 1101” var att etablera 1101 vindkraftverk i Markbygden i Piteå kommun, men då verken som byggs i dag är betydligt effektivare än tidigare sätter kraftstationerna gränsen för antalet verk. Därför kommer det att etableras max cirka 750 verk. Ett av de två områden som är kvar att bygga på väntar på tillåtlighet från regeringen då vindkraftsaktörerna vill bygga färre men högre verk men där Försvarsmakten sagt nej.
Piteå har historiskt sagt nej till ett av tio vindkraftsprojekt och då var det en höjdbegränsning där exploatören valde att inte bygga på grund av höjdrestriktionen.
Mot bakgrund av ovanstående anser jag att vi som kommun tagit vårt ansvar för att säkra hållbar elproduktion och ser fram emot att fler kommuner gör samma resa. På kommunfullmäktige i december 2024 togs beslutet om en ny vindbruksplan som pekade ut fler områden än tidigare som ej lämplig för vindkraft.
Hur ska kommuner/närområden kompenseras för vindkraft?
Jag hade gärna sett lösningar som påminner om hur det ser ut i Norge och Finland, där kommunerna får en betydligt större ersättning. 2025 är första året som kommuner kommer få ersättning baserat på fastighetskatten för uppförda verk i kommunen. I Finland kan vi se att kommunerna omvänt uppvaktar näringslivet att bygga vindkraft och på så sätt få hjälp med samhällsuppdraget.
Vad tycker du om att det kommunala vetot vid kustnära vindkraft kan slopas?
Jag tycker inte att vetot ska slopas, men jag anser att vetot behöver användas i ett tidigare skede för att det inte ska projekteras för vindkraftsparker där kommuner säger nej i ett senare skede, det är bara att slösa på resurser. Vi kanske borde tänka tvärtom, låt regeringen i samverkan med kommuners veto peka ut områden i Sverige där vi redan är överens om att vi kan se framtida vindkraftsparker?