Gurgîn Bakircioglu: Kortare arbetstid är nästa frihetsreform

När regeringen inte lyssnar på de 77 procent av svenskarna som vill ha kortare arbetstid, missar de en möjlighet att vinna folkets stöd. 

En majoritet efterfrågar en reform för bättre balans mellan arbete och fritid, men makthavarna är fast i gamla idéer om fokus på högre tillväxt. Tid måste värdesättas, inte bara pengar. Om oppositionen satsar på arbetstidsförkortning, skulle de ha en stark valfråga.

Finansminister Elisabeth Svantesson, med sin lön på 156 000 kronor i månaden, avfärdar kortare arbetsvecka som för dyrt. Men Sverige är rikare än någonsin, med högsta BNP i historien. Om vi hade råd med kortare arbetstid förr, har vi det ännu mer nu. 

Moderaterna har historiskt motsatt sig nästan varje stor reform som genomförts för arbetarnas livskvalitet. De sa nej till åtta timmars arbetsdag, nej till flera semesterveckor och nej till olika förslag för bättre arbetsmiljö. Svantesson påstår att kortare arbetstid är orealistiskt, men för vem? Chefer är faktiskt också positiva till kortare arbetstid, även om de flesta inte ens diskuterat det på sina arbetsplatser.
I dagens samhälle har något så grundläggande som tid för familj och vila blivit en klassfråga. En av sju svenskar känner sig stressad, och en av 30 känner sig mycket stressad. Regeringen pressar arbetare hårdare utan att ge tillbaka något. Kortare arbetstid är långt ifrån en lyx – det är en nödvändig reform för att skydda hälsa och välmående.

Moderaterna prioriterar sina vänner i näringslivet och ger fördelar till de som redan har. Svenskt Näringsliv varnar också för kortare arbetstid, men glömmer att deras egna chefer jobbar mindre än de flesta andra tjänstemän. De kräver att andra jobbar mer, men har inga problem med att koppla av själva.

Jag vet hur överväldigande arbete kan vara. Mina föräldrar, som drev en pizzeria, förkroppsligade stress.

Jag vet hur överväldigande arbete kan vara. Mina föräldrar, som drev en pizzeria, förkroppsligade stress, och det gjorde även jag. Regeringen och deras vänner argumenterar inte för att folk som mig ska få mer fritid. Vem ska annars skura deras golv eller servera på deras fester?

Enligt Sifo vill nu 77 procent av svenskarna ha kortare arbetsvecka. Fem fackförbund, som representerar 850 000 medlemmar, kräver också detta med bibehållen lön. Om oppositionen satsar på en 35-timmarsvecka till 2030 skulle de ha folket i ryggen och ett vinnande kort inför valet 2026.

Att i högre grad dela på jobben är bra för både arbetande och arbetslösa. Att arbeta mindre ger mer tid för varandra och sänker vårt ekologiska fotavtryck. Mindre arbete minskar överkonsumtionen och hjälper oss bygga en hållbar ekonomi. Tillräcklighet är en väg framåt där vi balanserar mellan vad vi tar från planeten och vad vi lämnar kvar. Där mer inte automatiskt ses som samma sak som bättre. 

Frustrationen är stor när resurser som kunde gått till kortare arbetstid i stället subventionerar levnadsomkostnader för höginkomsttagare. Kortare arbetstid är en frihetsreform och en del av ett större skifte mot tillräcklighet och hållbarhet. Det är dags att lägga 40-timmarsveckan bakom oss och omfamna en framtid där vi kan leva och njuta mer av våra liv.

Gurgîn Bakircioglu
talesperson för den gröna tankesmedjan Cogito