Eric Sundström: Termen ödesval är inte en överdrift

Det myllrar av människor på Ben Franklin Parkway i Philadelphia. Kamala Harris ska avsluta sin valkampanj framför stadens konstmuseum där Rocky sprang i trapporna, och mötet är ett utdraget spektakel. Flera av delstatens politiker talar, Ricky Martin och Lady Gaga uppträder, Oprah Winfrey introducerar. Termen ödesval är inte en överdrift, och den amerikanska valrörelsens bjuder på underhållning in i det sista.

Tidigare under dagen har bilen rullat förbi Trumpskyltar och stora amerikanska flaggor i Pennsylvanias rurala heartland. I ett landskap där religionen spelar roll vandrade tankarna till Uppenbarelseboken och apokalypsens fyra ryttare. Om vi lämnar de jämna opinionsmätningarna för en stund finns det åtminstone fyra hot mot vår frihet och trygghet som alla rider emot oss nu när den amerikanska valdagen har anlänt.

Det rasar ett krig ett par länder bortom Sverige. Ryssland lägger 25 procent av BNP på militären. Trump vill dra in stödet till Ukraina och svajar om Nato. Om Ukraina faller gäller den starkes rätt och då lär kriget sprida sig – samtidigt som Kina vänder blicken mot Taiwan.

Klimatförändringarna är redan här – fråga valfri invånare i Valencia. Mer extremväder och nya pandemier är att vänta på vår stressade planet. Trump vill återigen lämna Parisavtalet och rulla tillbaka Bidens ambitiösa klimatpolitik. Och minns hur Trump ville att vi skulle hantera covid-19: Dricka blekmedel.

En procent av jordens befolkning äger 38 procent av alla rikedomar. Hälften av jordens befolkning får dela på två procent. Ojämlikheten ökar och är skadlig för planeten. Men som Trumps (och Tidöregeringens) ekonomiska politik illustrerar är det inte ens kontroversiellt att föreslå skattesänkningar för de rikaste, och minska engagemanget för de allra fattigaste. 

För första gången på 20 år finns det fler diktaturer än demokratier på jordklotet. Trump definieras som fascist av dem som känner honom bäst och vill använda militären mot ”den inre fienden”. FBI menar att det största hotet mot USA är inhemsk extremism och förbereder sig på nästa högerextrema våldsvåg. 

På aip.nu har vi rapporterat från Demokraternas imponerande valarbete på marken i Pennsylvania. Om Kamala Harris vinner valet lär gräsrotsarbete, kvinnors ilska, en disciplinerad valkampanj samt motståndarens extremism vara huvudförklaringar. Att en så kompetent, modern och i grunden förhållandevis radikal politiker som Harris blir ledare för världens mäktigaste nation är av existentiell vikt – inte minst givet apokalypsens ryttare och Trumps galenskap.

När Trumps utmålas som ett hot mot demokratin, uppfattar många arbetarväljare att Demokraterna vill bevara ett system som har svikit dem fullständigt. 

Samtidigt är det uppenbart att USA är trasigt. Demografisk statistik visat att Harris har problem med förtroendet i den traditionella arbetarklassen, samt att det höga stödet i olika minoritetsgrupper sviktar. När Trumps utmålas som ett hot mot demokratin, uppfattar många arbetarväljare att Demokraterna vill bevara ett system som har svikit dem fullständigt. 

Kamala Harris avslutande tal upprepar hennes budskap om behovet av enighet och optimism. Det bränner till när hon talar om kvinnans rätt till sin egen kropp, när hon vänder sig till förstagångsväljarna i publiken, samt när hon framhåller att valsedeln ger dig röststyrka, som sin tur ger dig makt.

Hon talar inte så mycket om ekonomin, men det är en ljum kväll på en vacker plats och må det gå vägen ändå.

Eric Sundström är S-debattör