”Ny nationalekonomisk forskning är på vår sida”

– Det samhälle som vi socialdemokrater vill bygga är det samhällsekonomiskt smarta, säger Julius Wallin, om S-studenters nya bok.

– Den nya nationalekonomiska forskningen är på vår sida, säger Julius Wallin från S-studenter, som ger ut antologin ”Nationens välstånd” för att göra det möjligt för fler att ta till sig detta.

Försöker någon tuta i er att nationalekonomi är vad Timbro har att säga om hur samhället och samhällsekonomin fungerar? Att mindre regleringar och att låta marknaden styra ger största möjliga lycka åt största möjliga antal?

Glöm det, manar S-studenter – det får plats många olika åsikter inom nationalekonomin.

– Det har kommit en hel del ny forskning inom nationalekonomi som pekar på att det samhälle som vi socialdemokrater vill bygga är det samhällsekonomiskt smarta, säger Julius Wallin, ekonomiskpolitisk talesperson i S-studenters förbundsstyrelse och redaktör för boken som släpps i veckan.

I boken har de samlat texter från tio personer. Utifrån sin egen forskning beskriver de svagheterna och de negativa konsekvenserna av den nyliberalt präglade politik som länge har förts, och argumenterar för hur de anser att Socialdemokraterna ska förändra sin politik.

Syftet med boken är enligt Julius Wallin att alla, oavsett bakgrundskunskaper i nationalekonomi, ska kunna ta till sig  den nya forskningen när de debatterar och diskuterar politik.

Själv studerar han nationalekonomi på masternivå i Lund och säger att det som förvånade honom när han samlade ihop bidragen var hur mycket det är som pekar på att Sverige har fört en för restriktiv investeringspolitik. Det är tecken som har funnits en tid men Sverige har ändå fortsatt att snåla.

– Jag tror att vi underskatter hur stor positiv påverkan som välfärdsstaten har för individen, både inom partiet men också i debatten. Jag tycker att nu är det dags att vi verkligen står upp för en ambitiös reformpolitik på det här området!

Medverkande skribenter i ”Nationens välstånd” är: Lena Sommestad, Elinor Odeberg, Elisabeth Lindberg, Emma Fastesson Lindgren, Payam Moula, Jakob Segerlind, Marika Lindgren Åsbrink, Martin Nordin, Elfva Barrio och Martin Hofverberg. Redaktör: Julius Wallin.

Ett boksläpp med seminarium hålls på onsdag 2 oktober på Söderbokhandeln på Götgatan 37 i Stockholm, klockan 18.00–20.00.