Partiprogrammet visar hur vi ser på människan

Nu när vi står inför kongresstider inom Socialdemokraterna, är det en avgörande tid för att bestämma riktningen för framtidens politik. Här kongressen 2021 i Göteborg. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Arbetet ska vara något vi är stolta över, en del av vår gemenskap, inte något som bara fyller en funktion. Därför bör vi återuppliva dessa tankar i det nya partiprogrammet – med en tydlig betoning på att ett gott samhälle bygger på gemenskap, inte konkurrens, skriver Johnny Sundling.

Nu när vi står inför kongresstider inom Socialdemokraterna, är det en avgörande tid för att bestämma riktningen för framtidens politik. Kongresser är alltid viktiga, men denna kongress är särskilt viktig då vi ska revidera vårt partiprogram – det dokument som speglar partiets själ och som sätter kursen för de kommande tio åren.

För andra partier handlar ett partiprogram om deras interna politik, men när Socialdemokraterna antar sitt partiprogram påverkar det inte bara partiet utan hela arbetarrörelsen. Därför är kongressen 2024 i Göteborg så viktig. 

I de senaste programmen utstakades en grön industriomställning som lett partiet och arbetarrörelsen i det viktiga omställningsarbetet som vi måste göra. Men med den viktiga skillnaden att vi samtidigt måste se till att omställningen sker solidariskt både inom och utom landet. De rika ska ta störst ansvar båda som länder och som medborgare inom landet. Detta har varit linjen som partiet drivit, och det kommer från partiprogrammet. 

Vi står inför flera utmaningar som kommer att forma vår politik för decennier framåt. Hur ska vi hantera de stora förändringar som artificiell intelligens, AI, för med sig? Hur ska vi fördela resurserna i samhället, ompröva de finansiella målen och reformera skattesystemet? Och inte minst, hur ska vi förhålla oss till frågan om arbetstid och arbetets villkor? Detta är några av de kritiska frågorna vi måste ställa oss när vi formar morgondagens politik.

Men partiprogrammet är mer än bara politikens frågeställningar. Det är ett manifest för våra värderingar och vår syn på människan och samhället. I tidigare program har vi betonat att arbetet är grunden för all välfärd och att folkets vilja till arbete är en nationell tillgång. Detta synsätt ledde till målet om full sysselsättning och en politik som har gett många en meningsfull plats i samhället.

Arbetet ska vara något vi är stolta över, en del av vår gemenskap, inte något som bara fyller en funktion. Därför bör vi återuppliva dessa tankar i det nya partiprogrammet – med en tydlig betoning på att ett gott samhälle bygger på gemenskap, inte konkurrens.

De senaste 30 åren har vi sett en växande individualisering av samhället. Den socialdemokratiska idén om individens frihet och utveckling har förvrängts till en ensidig fokusering på personlig framgång, där misslyckanden ofta individualiseras. Detta går emot allt som den socialdemokratiska idérörelsen står för. Vi har alltid hävdat att människors välfärd skapas genom samverkan, inte konkurrens. Som det står i ett tidigare partiprogram: ”Det är i samverkan, inte i kamp människor emellan, som den gemensamma välfärden och därmed också den enskildes välfärd kan byggas.”

Vår rörelse har alltid handlat om att frigöra alla människor, att skapa förutsättningar för att leva ett gott liv där vi får växa som individer genom hela livet. Vi måste återfinna vår tro på denna kollektiva vision.

Den här visionen är viktigare än någonsin. Vår rörelse har alltid handlat om att frigöra alla människor, att skapa förutsättningar för att leva ett gott liv där vi får växa som individer genom hela livet. Vi måste återfinna vår tro på denna kollektiva vision, på ett samhälle där vi inte konkurrerar om livets grundläggande värden utan bygger dem tillsammans.

Konkurrens kan vara en kraftfull drivkraft för företag, men det blir destruktivt när det präglar hur vi ser på varandra som samhällsmedborgare. Vi får inte acceptera ett samhälle där vi ständigt tävlar om resurser och livsmöjligheter, samtidigt som vi individualiserar misslyckanden och befriar samhället från ansvar.

Den svenska modellen, som världen såg som ett föredöme, byggde på solidaritet och gemensamma lösningar. Vi skapade ett samhälle som var världsledande när det gäller välfärd och jämlikhet. Nu behöver vi återvända till den självkänsla och idégrund som en gång låg till grund för ett av världens främsta samhällsbyggen. 

Vårt kommande partiprogram bör vara modigt och visionärt. Vi behöver ett program som tydligt markerar att ingen är fri förrän alla är fria, och att socialdemokratins mål är ett samhälle där vi tillsammans bygger en bättre framtid för alla. Dessa ideal är inte förlegade, de är mer relevanta än någonsin i en tid av stora samhällsförändringar.

Johnny Sundling