En positiv bild av invandring saknas

Lördag 14 september intervjuades Lawen Redar, som lett S-arbetsgruppen ”Ökad samhällsgemenskap genom att vi delar ett gemensamt språk”, i P1s Lördagsintervjun. Flera socialdemokrater som kände sig utpekade skriver nu ett öppet brev till Lawen Redar.

Öppet brev till Lawen Redar

Vi var många som lyssnade på lördagsintervjun med dig i P1. Mot slutet av programmet så nämndes den interna kritik som finns inom partiet, mot partiledningens retorik och politik i migrationsfrågan. Vi som tidigare skrivit debattartiklar i ämnet kände oss missförstådda när vår kritik sades komma från personer ”som bor avlägset och inte riktigt förstår”.

Vi är imponerade av kraften och modet i din grupprapport, och vi om några står för det som du avslutar med: ”Den ekonomiska, etniska och språkliga segregationen behöver brytas på en strukturell nivå vilket kräver att befolkningen blandas. Samhället kommer behöva genomföra insatser vi tidigare inte gjort, i en skala vi tidigare inte sett.” Vi förstår att det inte räcker med att vidta åtgärder i de eftersatta områdena. Det krävs också en mobilisering i det samhälle som ska ta emot dem som förmodas flytta vidare. I denna mobilisering är vi i civilsamhället en viktig resurs. Tro inte att det alltid är lätt bara för att man bor på mindre orter. Men genom att visa att de nyanlända är en resurs i lokalsamhället har vi lyckats få människor med oss.

Vi är helt övertygade om att ett alltför ensidigt fokus på invandringens problem bidrar till att spä på vardagsrasismen, vilken i sin tur försvårar integrationen.

Eftersom många av oss har arbetat aktivt och framgångsrikt med de ensamkommande ungdomarna från Afghanistan, så vet vi vad man kan åstadkomma med civilsamhällets hjälp. Gruppen afghanska ensamkommande har i dag högre sysselsättningsgrad än jämnåriga inrikes födda. På många håll ute i landet är välfärden helt beroende av utrikes födda, och många av de afghanska ungdomarna jobbar som undersköterskor. Vi tycker att detta borde lyftas fram mera. Den obalans som finns mellan invandring och integrationskapacitet måste lösas med ett aktivt deltagande från oss som bott i Sverige länge.

Vi är helt övertygade om att ett alltför ensidigt fokus på invandringens problem bidrar till att spä på vardagsrasismen, vilken i sin tur försvårar integrationen. Integration förutsätter att det finns ett förtroende och en positiv nyfikenhet både hos mottagare och de som kommer till byn/staden. Om partiledningen menar allvar med att människor ska integreras, och inte på samma sätt som Tidöregeringen vill se återvandring, så måste ledningen börja framhålla allt positivt som den relativt höga invandringen bidragit med i vårt land.

Vi vet vad en stram asylpolitik innebär i praktiken, om den inte är rättssäker och har en humanitär ventil. Vi är många i civilsamhället som har haft asylsökande boende hos oss; asylsökande som tvingats fly vidare ut i Europa och som i länder som Tyskland och Frankrike fått uppehållstillstånd med flyktingstatus. På exakt samma grunder som den svenska, strama asyllagstiftningen avslog. Vi ser också hur välintegrerade personer med fast anställning, efter många år i Sverige på grund av en till synes ovidkommande detalj får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Alltmedan vänner och arbetsgivare står maktlösa! Vi ser hur Barnkonventionen åsidosätts i den strama migrationspolitikens namn.

Om samhället behandlar flyende människor som mindre värda så slår det tillbaka, rakt in i det svenska samhället. Det är inte bara nyanlända som behandlas illa utan även de med mörkt hår och hy som bott här hela sina liv. Det finns något att lära av 30-talets Tyskland där judarna alltmer framställdes som parasiter och oönskade.

Vi är överens med dig kring många av de förslag som nämndes i radioprogrammet, medan vi är kritiska till vissa. Vi vill se en aktiv bostadspolitik och vi vill se satsningar på de eftersatta områdena. Vi vill se ett solidariskt mottagande av flyktingar mellan landets kommuner. Vi vill också stoppa marknadsskolan, som utarmar den kommunala skolans resurser. Vi vill se ett framtida Sverige med mindre ekonomiska klyftor. På dessa punkter är vi helt överens. Men vi är kritiska till två punkter:

  • Europas hårdaste asyllagstiftning löser inte Sveriges integrationsproblem.
  • Bristen på en positiv bild av vad invandringen betytt och betyder för Sverige. Tänk på att i flertalet kommuner i landet så klaras inte bemanningen i äldreomsorgen om några år, med bara de ungdomar som finns i kommunen i dag. 

Birgitta Barrefors Ivansson (S)
Karlstad
Staffan Barrefors (S)
Karlstad
Johnny Boström (S)
Karlstad
Ann-Charlotte Eskel (S)
Hammarö
Carin Flemström (S)
Haninge
P-O Hallerbäck (S)
Karlstad
Anna-Karin Hammersjö (S)
Västervik
Björn Samuelsson (S)
Karlstad
Marga Sandström (S)
Karlstad
Håkan Stråge (S)
Malå