Nytt nätverk för unga S-politiker
– Det finns ett värde i att ha fler bekanta i samma åldersgrupp som står inför samma utmaningar, säger Amanda Lindblad, kommunstyrelsens ordförande i Sala.
Hon deltar i den första träffen med S nya nätverk för yngre partiföreträdare, och sorlet i rummet tyder på att hon inte är ensam om att uppskatta idéen.
Nätverket har startats av partisekreterare Tobias Badin som fick en tankeställare efter att ha mött Amanda Lindblad vid besök i Sala i höstas. Hon var ny efter valet och hamnade i den mediala hetluften, först på grund av stora översvämningar och sedan när vildsvinen i trakten visade sig ha svinpest.
– Jag frågade vilket stöd hon fick från ombudsmannen i arbetarekommunen, men de hade ingen anställd alls. Då frågade jag hur många politiska sekreterare hon hade i kommunen, och det visade sig vara noll. Då frågade jag vem har du, och hon sa jag har mig själv, säger Tobias Baudin.
– Det var en tuff tid, utöver det ekonomiska läge som alla kommuner har. Vi diskuterade vilket stöd som finns och vilka funktioner man har, och i mindre kommuner kanske man som kommunstyrelsens ordförande eller oppositionsråd är den enda som är heltidspolitiker, säger Amanda Lindblad.
Då föddes idén att bjuda in företrädare upp till 35 år till ett nätverk. Inte minst tror Tobias Baudin att det blir ett stöd för dem som till exempel inte har sin bakgrund i SSU som ju annars är ett bra sätt att bygga upp kontakter. Ett 40-tal kommunalråd, regionråd och riksdagsledamöter är med i nätverket som hade sin första träff i Stockholm på onsdagen. Framöver kommer de framför allt använda digitala kanaler.
– Bara efter de första timmarna känner jag att det här är helt rätt, det är precis som jag hade hoppats på. Alla hälsade på varandra, jag vet att många redan har träffat många nya vänner, säger Amanda Lindblad.
Aza Cheragwandi från Huddinge har lite andra förutsättningar. I Huddinge är de tre S-kommunalråd och har stöd av politisk sekreterare, men han håller med om att det är värdefullt med ett nätverk där yngre företrädare kan lära känna och lära av varandra.
– Vi bär med oss av särskilda förutsättningar men också perspektiv. Vi har formats av en annan tid av socialdemokratin; en tid som i början dominerades av ett alliansstyre med allt vad det innebar av en välfärdssektor som förändrades, säger han.
Nätverket blir också ett sätt för dem att lära känna varandras kommuner och arbetarekommuner, och bara det fyller en viktig funktion, menar Aza Cheragwandi.
Tobias Baudin har två tankar med nätverket. Förutom att vara ett stöd för dem som ingår handlar det om att hjälpa partiet att föryngra sig genom att få fler unga företrädare. Amanda Lindblad är inne på samma linje.
– Att kunna prata om den vardag vi möter och de erfarenheter vi har kan också vara viktigt för partiet att fånga upp. Jag hoppas att vi ska kunna lära av varandra men också att vi kan bidra till partiet, säger hon.