Susanna Gideonsson: Fram med plånboken, Pehrson!
Högre krav på de arbetslösa. Så enkelt kan man sammanfatta regeringens syn på hur arbetslösheten bekämpas. Det är Johan Pehrsons egna ord.
Många fler kommer bli arbetslösa, säger han också. Tydligen spelar också Sverige i ”samma liga” som Spanien och Grekland. Frågan om ny förbundskapten för de svenska herrarnas fotbollslandslag har ju varit en långkörare. Men vem är kapten för Sverige i ligan för arbetslöshet där vi har en bottenstrid med Spanien med en arbetslöshet på 11,7 procent och Grekland med en arbetslöshet på 9,2 procent? Jo, men det är ju Pehrson själv.
Vilka taktiska drag funderar han över? Ska någon spelare bytas ut? Kommer vi gå på offensiven?
Nä, Pehrson verkar mer se sig själv som en åskådare, snarare än som en kapten. Han tycks vara nöjd med att sitta på läktaren och bua när det går dåligt och ta åt sig äran när det går bra. En klassisk medgångssupporter i den för Sverige helt avgörande matchen om arbetslösheten.
Just nu går hela branscher i botten. Småhusbranschen varslar på ort efter ort, byggbranschen ser stora varsel, och varje vecka läser vi nyheter om varsel i välfärden. Varsel direkt skapade av kortsiktig ekonomisk politik från regeringen.
Vad är Pehrsons budskap till de tusentals varslade i välfärdsyrkena? Till de arbetare i byggsektorn som häromdagen demonstrerade för en aktiv bostadspolitik?
Tja, vi letar nog alla.
Vi får nöja oss med presskonferenser där Pehrson rapar upp statistik och hytter med fingret. Det är åter klassisk fantasilös högerpolitik som ska få ner arbetslösheten. Politik vi vet är verkningslös.
Högre krav skapar inga jobb, det skapar bara mer pressade arbetslösa. I en utvecklad ekonomi som Sverige är det grundläggande att grundtryggheten är så stark att arbetslösa inte tvingas konkurrera med löner och villkor. Hög a-kassa har vi inte för att folk ska kunna gå hemma och slappa. Det har vi för att matcha rätt på arbetsmarknaden, och för att löner och villkor inte ska pressas neråt i dåliga ekonomiska tider.
Pehrsons kompisar långt ut på högerflanken har stått för samma arbetslöshetspolitik sen de gick grundkursen i ekonomi på högskolan. Högre krav på arbetslösa, lägre på arbetsgivare, sänkta löner och försämrad a-kassa.
Men att lyfta näsan ur teoriböckerna tycks inte ha förespeglat dessa tweedklädda teoretiker.
Sverige har gigantiska behov. Behov som inte uppfylls av hårdare konkurrens om låglönejobb. De uppfylls av en aktiv arbetsmarknadspolitik där vi matchar samhällsbehov med nödvändig utbildning och denna med ambitiösa arbetslösa.
Sverige behöver en nystart. Svensk infrastruktur lider av stora brister. Bara några exempel ur nyhetsskörden. En SJ-vd som ber sina kunder om ursäkt för att man inte klarar att köra tåg på vintern, 64 000 skyddsrum som ska kontrolleras av två inspektörer, företag som avstår investeringar på grund av brister i elförsörjning, bilister fast i snökaos i dygn.
Det går inte att lyfta dessa problem utan att dra den uppenbara kopplingen till Sveriges beredskap. Vi kan inte säga att Sveriges beredskap är god när tusentals vårdanställda varslas, när avgörande byggkompetens förloras, när industrier, skolor och kriminalvård har skriande arbetskraftsförsörjningskriser. När vägar inte ens behöver bombas för att vara ofarbara, när tågspår och -växlar inte servas. När VA-nät står inför gigantiska ofinansierade upprustningskrav, när värnpliktiga inte ens kan få ordentliga kläder och utrustning.
Det saknas inte uppgifter att genomföra i Sverige idag. Det finns inget behov av tuffare krav på arbetslösa än de redan har. Arbetslösa ska utbildas, och det är vårt gemensamma ansvar att tillhandahålla vettig utbildning.
För det krävs ordentlig arbetsmarknadspolitik. Utbildning, matchning, coachning. Om Pehrson kräver att arbetslösa ska lära sig svenska (det tycker jag låter som en bra idé!) måste han göra det möjligt genom bättre utbildning. Gärna kopplad till introduktionsprogram, så att språket får tränas i yrkeslivet. Etableringsjobben, som LO förhandlade fram tillsammans med arbetsmarknadens parter har exempelvis den mycket lyckade bieffekten.
Så Pehrson, fram med plånboken. Låt dig inte inspireras av din ministerkollega Svantesson som försöker bekämpa inflationen genom att sitta på händerna. Det är ingen framgångsmelodi.
Ta tag i utmaningarna kring arbetskraftsförsörjningen, och stärk Sveriges beredskap. Ta tag i den fallerade infrastrukturen, och stärk Sveriges beredskap. Stärk finansieringen till kommuner och regioner, och stärk Sveriges beredskap.
Susanna Gideonsson är ordförande för LO