S: Hade hoppats på skarpt krav om vapenvila
I en debatt i riksdagen i förra veckan om situationen i Gaza blev skiljelinjen mellan oppositionen och regeringspartierna mycket tydlig. Flera socialdemokrater, där ibland Ola Möller, som ställt interpellationen till utrikesminister Tobias Billström, och Morgan Johansson, S-gruppledare i utrikesutskottet, deltog.
Socialdemokraterna har från vissa håll fått kritik för att man varit för tyst när det gäller kriget i Gaza, men Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, tycker att man från partiets sida varit tydliga redan från början.
– Vi har kritiserat krigföringen länge. Redan 28 oktober, bara tre veckor efter krigsutbrottet, kritiserade vi att regeringen la ner sin röst när FNs generalförsamling röstade om en resolution om omedelbart eldupphör i Gaza. Så den hållningen har vi haft länge. Och det blev än tydligare nu, säger Morgan Johansson.
Han syftar på den interpellationsdebatt som hölls i riksdagen förra tisdagen efter den interpellation den socialdemokratiska riksdagsledamoten Ola Möller ställt till utrikesminister Tobias Billström (M) om situationen i Gaza och på Västbanken.
– Debatten gav en extrem tydlighet gentemot de moderata riksdagsledamöterna där de lyfte fram vad den genuina högerpositionen är. Jag tycker att Morgan Johanssons inlägg, där han tar en betydligt tydligare position än vad han gjort tidigare genom att säga att det pågår en massaker, var starkt och viktigt. För alla de som tvivlat gjorde den här debatten klart att det råder inga tvivel om var Socialdemokraterna står i de här frågorna, säger Ola Möller.
Förutom att Socialdemokraterna redan tidigare har krävt vapenvila har man också kritiserat regeringen för utvecklingsbiståndet.
– Det är ett bistånd som behövs för att stärka den Palestinska myndigheten som är motvikten till Hamas. Där har vi varit stenhårda i vår kritik. Vi efterfrågade också länge ett särskilt humanitärt bistånd från Sveriges sida, säger Morgan Johansson och tillägger att man från socialdemokratiskt håll redan tidigt i höstas krävt sanktioner mot bosättarna på Västbanken, till exempel inreseförbud.
Ola Möller tycker att när det gäller den kritik som riktats mot Socialdemokraterna måste man respektera att det finns stora förväntningar på partiet att säga saker som man identifierar socialdemokratin med, men att man samtidigt måste ha respekt för den oerhört svåra situation som uppstod efter Hamas terrorattacker 7 oktober.
Vi har i decennier visat att vi står på alla svagas sida och driver på för fred och en tvåstatslösning.
Ola Möller
– Vi har också en situation med fake news och ifrågasättande av framförallt visuellt material som vi inte sett i tidigare konflikter. Det gör att ledande företrädare måste vara väldigt noggranna med vad och hur man kommenterar, säger Ola Möller.
Processen är accelererande och för att socialdemokratin ska vara trovärdig måste den successivt följa processen.
– Så gör vi i alla frågor. Vi rusar inte först. Men vi har i decennier visat att vi står på alla svagas sida och driver på för fred och en tvåstatslösning, säger Ola Möller som redan från början varit en av dem som uttalat sig tydligast.
Han tillägger:
– Jag har inte en enda gång fått ett påpekande från någon partikamrat om att jag tagit de positioner jag gjort. Det har varit helt acceptabelt att vara tydlig. Men vi har också olika roller, det måste man ha respekt för.
Det är bra att processen fortsätter och att man ställer krav på Israel att de måste redovisa hur de tänker gå vidare för att i så stor utsträckning som möjligt undvika civila dödsoffer. Men jag hade hoppats på att det också skulle bli ett skarpt krav på att vapenvila.
Morgan Johansson
I fredags kom så domen från Internationella domstolen i Haag, ICJ, efter att Sydafrika anklagat Israel för folkmord på grund av kriget i Gaza och velat se detta prövat av ICJ. Resultatet blev att Israel måste förhindra handlingar som kan utgöra folkmord i Gaza, men ICJ krävde inte något omedelbart stopp för striderna.
– Det är bra att processen fortsätter och att man ställer krav på Israel att de måste redovisa hur de tänker gå vidare för att i så stor utsträckning som möjligt undvika civila dödsoffer. Men jag hade hoppats på att det också skulle bli ett skarpt krav på att vapenvila. Men det kommer kanske i nästa skede. Man har ju gett Israel en månad att svara, kommenterar Morgan Johansson domen.
I debatten förra tisdagen i riksdagen sa Ola Möller att det redan nu finns skäl att se över handelsavtal med Israel.
– Skulle domen inte efterlevas tycker jag att man måste börja införa sanktioner mot ministrar i Israels regering som Bezalel Smotrich som uttalar sig helt hårresande. Jag tycker också man måste fundera över akademiska relationer, säger Ola Möller.
Han menar att hur domen från ICJ än tolkas finns inget utrymme för att den innebär något annat än att Israel måste visa återhållsamhet och besinning. Även Mexiko, Chile och Indonesien driver processer i ICJ.
– Det här kommer fortsätta, konstaterar Ola Möller.
Nu finns också uppgifter om att en vapenvila skulle kunna vara nära. New York Times skrev häromdagen att amerikanska förhandlare närmar sig ett avtal där Israel skulle pausa kriget i Gaza i cirka två månader i utbyte mot frigivningen av över 100 personer ur gisslan som fortfarande hålls av Hamas.
– Skulle en vapenvila komma på plats hamnar vi i ett helt annat läge, säger Ola Möller som länge varit engagerad i frågan om Palestina/Israel.
– Det är så grundläggande mänskliga värden som står på spel i Palestinafrågan att jag som socialdemokrat inte kan låta bli att vara engagerad. Men mitt engagemang har ökat senaste decenniet, säger Ola Möller som under senare år bland annat arrangerat konferenser i sin hemstad Helsingborg om biståndet till Palestina.
I sin slutreplik i riksdagens interpellationsdebatt förra torsdagen hyllade Ola Möller alla de som jobbar för fred.
– Att vi har hamnat i ett samhällsklimat där människor som säger att de arbetar för fred blir uthängda och påhoppade är fullständigt absurt och det stärker mig i tron att vi måste fortsätta kämpa.
Se interpellationsdebatten här