Riksdagen hedrade Förintelsens offer
27 januari är Förintelsens minnesdag. I dag anordnade riksdagens nätverk Minnet av Förintelsen minnesstund i riksdagen där bland annat Dina och Jovan Rajs, överlevande från Förintelsen talade.
I år är det 79 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Datumet var 27 januari och för att minnas och hedra Förintelsens offer högtidlighålls denna dag internationellt.
Riksdagens nätverk Förintelsens minne anordnade för 18:e gången minnesstund i riksdagens förstakammarsal i dag och både statsminister Ulf Kristersson (M) och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talade.
– Era vittnesmål är den starkaste påminnelsen vi har om vad som skedde, hur det gick till och kanske framförallt vad som krävs av var och en av oss för att det aldrig aldrig ska ske igen. Tack vare era vittnesmål går det inte för någon att blunda, sa Magdalena Andersson och riktade sig direkt till Dina och Jovan Rajs, 85 respektive 90 år, båda överlevande från Förintelsen.
De träffades efter kriget på ett kollo i dåvarande Jugoslavien för överlevande och har varit gifta i över ett halvt sekel. De berättar fortfarande i bland annat skolor om sina barndomar, de platser de kom ifrån och hur få judar som överlevde från de platserna. Dina Rajs sa under minnesstunden i riksdagen att de kommer att fortsätta att berätta så länge de lever.
– Det handlar om livsviktig kunskap, kanske inte minst om hur den systematiska förföljelsen av judar inte startade i det stora, samhällsomvälvande. Utan tvärtom. De fruktansvärda illdåd som utfördes i koncentrationsläger som Dachau, Sachsenhausen, Auschwitz-Birkenau, föregicks av en gradvis förändring. Att gränserna flyttades steg för steg, lite grann varje dag. Först i det lilla, i orden, fördomarna, lögnerna, den hatiska propagandan, avhumaniseringen. Först därefter i handling och aktion, sa Magdalena Andersson i sitt tal och påminde om den växande antisemitismen i världen men också i Sverige i spåren efter Hamas attack 7 oktober.
Även statsminister Ulf Kristersson (M) pekade i sitt inledande tal på hur antisemitismen inte bara vaknat igen utan är klarvaken:
– Nyligen återgav Göteborgs-Posten vad svenska judar utsätts för i sin vardag. Krossade rutor, hatiska budskap och fruktan för sin säkerhet. Det smärtar att läsa och höra deras berättelser om vad som sker i Sverige just nu. Några som intervjuas – och andra som jag har pratat med det senaste året – nämner speciellt tystnaden. Den från omgivningen, från vänner och bekanta. En tyst de facto-acceptans, en normalisering. En lite uppgiven tystnad, som väcker frågan: kan vi bo kvar här? Vi har som land ett gemensamt ansvar: Att inte relativisera. Att bidra, inte bara med vackra ord, utan med konkret handling. För antisemitism kan inte tigas ihjäl. Tvärtom: Den frodas i tystnad, där de hotade kuvas. Antisemitismen ska bemötas och bekämpas, sa Ulf Kristersson.
Lilla kören framförde under programmet flera melodier, bland annat en där dessa rader är hämtade från:
”Vill jag vara ett ljus uti natten, vill jag tindra som stjärnan där. Vill jag bära ditt hopp om att ljuset ska segra med strålande dag. Vi ska lysa vår väg genom natten, vi ska vandra tillsammans till dag.”
Ett litet hopp i en mörk tid.
Här kan du lyssna på ett samtal med Jovan och Dina Rajs som Judiska museet i Stockholm spelade in på Förintelsens minnesdag 2022. Programmet finns kvar till 30 juni i år.