SD kampanjar mot höjda politikerarvoden – höjer sina egna arvoden
Jimmie Åkesson kampanjar mot heltidsarvoderingen av M-kommunalrådet som såg till att Sverigedemokraterna förlorade makten i Sölvesborg.
Samtidigt får en rad SD-politiker betalt med högre arvoden och fler kommunalrådsposter för sitt stöd till M-styren.
– Man gör allt för att jävlas här, men tillsätter fler heltidsarvoderade i andra kommuner. Det är en vendetta gentemot Moderaterna och Kith och mot oss. Vi kan inte uppfatta det på annat sätt, säger Birgit Birgersson Brorsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.
Det blir ingen folkomröstning i Sölvesborg om kommunalrådet Kith Mårtenssons (M) heltidsarvodering. Sverigedemokraternas kampanj misslyckades. För många namn var inkorrekta eller bristfälliga, enligt kommunens granskning, och initiativet avslogs i november.
Det var efter maktskiftet, där Moderaterna bytte sida från SD-ledda Samstyret till det S-ledda styret Framtid Sölvesborg, som det förra kommunalrådet Louise Erixon (SD) startade en namninsamling för att stoppa vad hon kallade ”Mårtenssons (M) gigantiska arvodeshöjning”.
M-gruppledaren blev heltidsarvoderad i den nya S-ledda styret, från att tidigare haft ett arvode på 20 procent (plus 16 procent från ett annat uppdrag).
Även Jimmie Åkesson, ledamot i Sölvesborgs kommunfullmäktige, gav sitt stöd till kampanjen med slagordet ”Giriga politiker? Nej tack!”.
– Man kan inte köpa politiskt inflytande på det sättet genom att locka varandra med olika typer av högt arvoderade poster, sa Jimmie Åkesson till SR Blekinge i mars 2023.
Men lever SD som partiledaren lär hemma i Sölvesborg? Stämmer det att SD ”sätter ner foten mot omotiverade och mycket kostsamma arvodeshöjningar”, som Sölvesborgskampanjen lovade?
Faktum är att SD agerar direkt tvärtemot i andra kommuner. Där har partiets gruppledare belönats med högre arvoden och poster för att stödja M-ledda styren.
SD är efter valet 2022 med och styr i ett 30-tal kommuner och en region och agerar stödparti i ytterligare ett tiotal kommuner. Där bidrar SD till fler kommunalråd samt får betalt för sitt stöd med högre arvoden och kommunalrådsposter.
SD-kollegorna i Karlskrona har, sedan SD nu ingår i det nya styret, gått upp från tre till fyra kommunalråd. Åstorp, där SD nu har ordförandeposten i kommunstyrelsen, gör som Sölvesborg och går efter maktskiftet upp från ett till två kommunalråd. Men här menar SD att fler kommunalråd ger mer verkstad.
– Det finns många andra sätt man kan spara in de här pengarna, säger kommunalrådet Peter Lindberg (SD) till SR.
Alltså tvärtemot Louise Erixons (SD) retorik i Sölvesborg att det är girigt och ekonomiskt fel i tuffa tider.
– I Åstorp styr ju inte Louise. Men jag tror att hon hade tagit samma beslut här, att det hade varit två kommunalråd, om inte Samstyret hade spruckit, säger Birgit Birgersson Brorsson (S).
I skånska Vellinge förlorade Moderaterna sin egna majoritet och tvingas nu ta stöd av SD. Det löstes genom att Karl-Johan Persson (SD) erbjöds posten som heltidsarvoderat oppositionsråd, trots att SD inte är största oppositionsparti.
Dessutom höjdes arvodet kraftigt, från 40 000 kronor i månanden till 68 418 kronor och förmånsbil.
– Det här handlar bara om pengar och makt. Att man köper sig oförändrad makt trots valnederlaget, säger det tidigare oppositionsrådet Henrik Thorsell (L) till SVT Skåne.
Alltså just det som SD-ledaren sagt sig rasa mot i Sölvesborg.
Tidigare har SD talat om ”sjuklövern”, att alla partier tycker lika och SD är i ensam opposition. SD Knivsta motionerade därför om att avskaffa oppositionsrådsposten.
– Det är onödigt att slösa pengar på oppositionsposten. Alla partier utom ett är överens om det mesta, då kan man väl i stället ta de pengarna och kanske stötta barn med dålig ekonomi eller en ambulans dygnet runt här i Knivsta eller hjälpa äldre, sa Gunnar Larsson (SD) till SVT.
Nu agerar SD ”oppositionsråd” som stöder kommunledningen. Henrik Thorsell (L) i Vellinge säger till Dagens Samhälle att detta är att ”avskaffa demokratin”.
Även i Nynäshamn har den styrande alliansminoriteten ”köpt” SD:s stöd med en extra oppositionsrådspost, 75 procent av riksdagsledamotslön.
Nynäshamnsmajoriteten har därmed flest arvoderade kommunalråd någonsin, totalt fem och en halv heltidsarvoderingar, varav en i ”opposition”. Majoriteten har beslutat lägga ned kommunal hemtjänst på landsbygden, samtidigt som en ny landsbygdsberedning inrättas, där ordföranden (KD) ska få 180 000 kronor per år.
I Östhammar har det M-ledda styret hittat på en ny titel, ”majoritetsledare”, för att motivera att två SD-politiker ges högre arvoden än andra partiers gruppledare.
SD Norrtälje gick till val på ”minskade politikerarvoden”. Men efter inträdet i den nya majoriteten röstade SD för landets mest uppmärksammade lönehöjning. Kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) skulle få 23 400 kronor mer, totalt 110 400 kronor i månaden. Detta samtidigt som Kommunals medlemmar fick en lönehöjning på i snitt 380 kronor. Höjningen drogs tillbaka efter stor turbulens.
Den linje som Jimmie Åkesson driver i Sölvesborg är alltså inte SD-partilinjen i andra kommuner. Särskilt inte om SD-politikerna själva får högre arvode.
– Jag tror att man tycker att det är rätt och riktigt att man gör så här i andra kommuner, men att agerandet här är en hämnd mot Kith, säger Birgit Birgersson Brorsson (S).
Olika strategier i olika kommuner är inte ovanligt, om det inte vore för att partiledaren så tydligt engagerat sig i den här frågan i Sölvesborg. Den kommun som SD lyft som sitt skyltfönster.
– Sölvesborg är ju deras bebis. Det var här man tog över styret, Jimmie Åkesson och hans tidigare sambo, det lyfts som deras mönsterkommun. När man då inte lyckas hålla ihop styret så är det mycket svikna känslor, säger Birgit Birgersson Brorsson (S).
AiP har sökt SD:s presstjänst för en kommentar om skillnaderna mellan partiets och Jimmie Åkessons retorik och det politiska agerandet i praktiken. SD Sölvesborg har överklagat beslutet att säga nej till folkomröstningen.