Joanna Abrahamsson: Glöm aldrig de unga på Hvitfeldska
44 dagar isolerad i häkte. Det fick en fredlig mötesledare utstå efter att ha talat lugnt till ungdomar på Hvitfeldtska gymnasiet under Göteborgskravallerna 2001. Världen har förändrats sedan dess, men vi får inte glömma lärdomarna från då.
I den nya dokumentärfilmen ”På Hvitfeldtska bodde vi” växlar man tidigare opublicerat material med nutida intervjuer med personer som var med. Att åren har gått förstås bäst när en son till ett par som träffades då nu är 21 år.
Det är smått absurt att titta på en dokumentär med drygt 20 år gamla fotografier och filmer från de där sommardagarna i Göteborg. Å ena sidan känns det som i går och å andra sidan som en helt annan tid. Folk hade mobiltelefoner men inte alls tekniken att filma. Därför ger det en sådan nerv att till slut få se filmrullar och fotografier som legat nedpackade så länge.
Hundratals stressade och chockade personer vaknar upp på Hvitfeldtska och inser att de är instängda via en mur av ditforslade containrar.
Göteborgskravallerna skedde bara månader innan 9/11 som skakade om hela västvärlden. Upprinnelsen var USAs dåvarande president George W Bushs Sverigebesök i samband med ett toppmöte mellan EU och USA. Det är skrämmande bilder. Hundratals stressade och chockade personer vaknar upp på Hvitfeldtska och inser att de är instängda via en mur av ditforslade containrar. De får inga besked av polisen om vad som händer. En del misslyckade utbrytningsförsök genomförs. Några använder sina liggunderlag som sköldar och skyddar huvudet med hockeyhjälm.
När en grupp till slut tar sig ut så ger polisen order om att rida in i folkmassan. Stora polishästar galopperar rakt över människor. Bara en enorm tur gör att ingen skadas allvarligt eller avlider.
så många som ville så väl
Trots månader av förberedelser och dialog mellan civilsamhällets organisationer och polisen sket det sig totalt. Besvikna fredsforskare grämer sig än idag över hur allt blev. De var så många som ville så väl i sann demokratisk anda.
Visst fanns det våldsverkare som kastade sten, men polisens agerande ledde till en förvärrad situation. I filmen finns också klipp där enskilda polismän avfärdar pressfriheten för journalister på området.
Det finns brister i hela det svenska polisväsendet. Den slutsatsen drog den så kallade Göteborgskommittén som under ledning av Ingvar Carlsson utredde varför EU-toppmötet spårade ur. 200 personer intervjuades till en 800 sidor lång rapport. Stark kritik kom även från Polisförbundet.
våldsmonopolet är inte att leka med
Polisen har en mycket viktig uppgift att skydda medborgarna. Men våldsmonopolet är inte att leka med. Det behöver hanteras varsamt och rättssäkert.
Ett demokratiskt samhälle mår bra av yttrandefrihet och dialog. Det hade kunnat bli så bra de där dagarna med seminarier, debatter och möten över gränserna.
Hvitfeldtska får inte hända igen och vi måste minnas dem som bodde där. De bidrar till samhället i dag i yrken som läkare, socialarbetare, kreatör och lärare.
Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i regeringskansliet och EU-parlamentet