Heléne Fritzon: När regeringen sviker klimatet sätter vi hoppet till EU
Jag har varit i Egypten på FNs klimattoppmöte COP27. I välkylda möteslokaler har världens länder samlats för att öka takten i hur vi får stopp på utsläppen och den globala upphettningen.
Ett av mina och Europaparlamentets krav till COP27 var att alla länder måste höja sina löften – EU tog steget. Det är viktigt, men fler länder måste ta efter och EU måste ytterligare höja sina ambitioner senast när lagförslaget om trygg och hållbar energi är klart.
Andra framsteg från mötet ger hopp inför framtiden. Det fördes samtal mellan Kina och USA, Brasilien lovar stopp för avskogning och Indien börjar gå från bromskloss till pådrivare. Men det går alldeles för sakta.
Tyvärr bidrog inte Sverige nämnvärt till de framsteg som gjordes. Sverige representerades av fossilhögern och gick in i förhandlingarna med ökade utsläpp. I stället för att vara den progressiva kraft Sverige brukar vara blev fick den nya regeringen stå i skamvrån. På förra klimattoppmötet var Sverige bäst i klassen. När Sverige nu ökar utsläppen har vi ingen som helst trovärdighet när vi säger att andra bör göra mer. Man kan faktiskt fråga sig vad regeringen egentligen gjorde på COP27.
Ett av de starkaste intrycken från COP27 var när vi fick träffa Pakistans minister för klimatomställning Sherry Rehman. Pakistan är ett av de hetaste länderna i världen. Under våren låg temperaturen på 40 grader i över 50 dagar, vissa dagar kröp temperaturen upp till svindlande 50 grader. Det är tillräckligt varmt för att du ska kunna steka ett ägg på gatan.
Sverige representerades av fossilhögern och gick in i förhandlingarna med ökade utsläpp. I stället för att vara den progressiva kraft Sverige brukar vara blev fick den nya regeringen stå i skamvrån.
Stigande temperaturer och luftfuktighet, tillsammans med elbrist och torra brunnar gör att temperaturerna i Pakistan har passerat vad människokroppen tål. Landet gick ut med rekommendationer om att stanna inomhus de varmaste timmarna om dygnet. Men för de fattigaste i landet är det inte ett alternativ. Om de skulle sluta jobba varje gång det blir för varmt skulle de riskera att inte få mat på bordet.
Som om det inte var nog med extremhetta, så drabbades landet av historiskt stora översvämningar. En tredjedel av landet slukades av forsande vatten. Det är som om all yta mellan Ystad och Uppsala helt plötsligt låg under vatten. Hem förstördes, lekplatser spolades bort och liv förlorades.
Pakistan är ett typiskt exempel på hur klimatkrisen slår mot dem som släpper ut minst. I Pakistan släpper man ut mindre än ett ton koldioxid per person per år. Det går att jämföra med Sverige där siffran ligger på fyra ton per person, eller USA där varje person släpper ut 14 ton per år.
De vittnesmål som klimatminister Rehmans delade med sig av orsakades helt av klimatkrisen. Rehmans budskap var tydligt – COP27 måste göra mer, det behövs en tydlig politisk vilja från de rika länderna.
I Pakistan släpper man ut mindre än ett ton koldioxid per person per år. Det går att jämföra med Sverige där siffran ligger på fyra ton per person, eller USA där varje person släpper ut 14 ton per år.
Därför var det ett viktigt steg när fonden för att kompensera klimatskador i de mest utsatta länderna blev klar. En överenskommelse där EU burit ledartröjan och banat väg. Det är en viktig seger för klimaträttvisa. De stora utsläpparna och de rika länderna måste bära sitt ansvar när fattiga länder och ö-nationer bokstavligen spolas bort.
När den nya regeringen sviker klimatet och bygger sin politik på SDs klimatförnekare blir det naturligt att sätta hoppet till EU. Jag kommer därför driva på arbetet, både i Sverige och i EU.
Vi socialdemokrater har som mål att EU ska bli världens första klimatneutrala kontinent. Läget är akut. Världens länder måste uppvisa politiskt mod för att vi ska stoppa klimatkrisen. Där ska EU fortsatt bära ledartröjan. Det är bråttom nu!
Heléne Fritzon (S) är delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet