De blir borgarråd i Stockholms rödgröna styre

Stockholms tillträdande borgarråd från S, V och MP. Alexander Ojanne längst fram till höger.

– Jag har varit facklig ombudsman i sju år och är van vid att hantera arbetsgivare som kanske inte gör riktigt rätt för sig. Jag tror att jag kommer ha ganska bra verktyg för att trycka till skuggsamhället, säger Alexander Ojanne (S), nytt social- och trygghetsborgarråd i Stockholm.

På tisdagen stod det klart vilka som kommer att bli borgarråd, Stockholms motsvarighet till kommunalråd i majoritet. Socialdemokraterna Karin Wanngård, Jan Valeskog, Emilia Bjuggren och Alexander Ojanne. Vänsterpartisterna Clara Lindblom, Torun Boucher och Alexandra Mattsson. Samt miljöpartisterna Lars Strömgren och Åsa Lindhagen.

Alexander Ojanne är den enda av Socialdemokraternas fyra borgarråd som inte varit borgarråd tidigare – men någon nykomling i politiken är han inte. Han har suttit i kommunstyrelsen i Södertälje och var ordförande i Stockholms idrottsnämnd i slutet av mandatperioden 2014–2018. Mellan februari och valet har han varit statsrådsersättare i riksdagen.

– Du har ett helt annat ansvar och föredragningsplikt i fullmäktige, säger han om vad som skiljer ett borgarråd från att ”bara” vara nämndordförande.

Alexander Ojanne arbetade på Telia innan han blev förhandlingsombudsman på Seko, där han jobbat mycket med entreprenadbranscher som vägarbetare, energi och tele. Där har han kommit i kontakt med sin beskärda del av oseriösa arbetsgivare, även de som jobbar med papperslösa och svart arbetskraft.

– De som underminerar hela samhällskontraktet och skapar ett skuggsamhälle. Jag tror att jag kommer att ha ganska bra verktyg att trycka till skuggsamhället, vi måste se till att kriminella strukturer inte har lätt att verka i Stockholm. Det kan handla om allt från alkoholtillstånd till att delta i offentlig upphandling. Schysta och bra företag ska gynnas för det är också de som tar bäst hand om sin personal.

Nu får han alltså ansvar för frågor som rör det sociala och tryggheten i huvudstaden; något som känns som hemmaplan för en övertygad demokratisk socialist.

– Man blir ju socialdemokrat för att man avskyr klassamhället och vill göra vad man kan för att skapa ett mer jämlikt samhälle. Är det någon position där man verkligen kan göra det är det på social- och trygghetssidan – tillsammans med andra politikområden, så klart.

Inom hans politikområde har det nya rödgröna styret i Stockholm utlovat tidiga insatser för att förebygga kriminalitet.

– Det är de tidiga insatserna som kommer att vara nyckeln, men det långsiktiga arbetet är inget som betalar av sig direkt.

Det handlar bland annat om att fler barn ska klara skolan, att samverka med Polisen mot de kriminella gängen, att knäcka gängens finansiering och om socialtjänstens arbete.

– Det föregående styret hade inte fältassistenter i varje stadsdel, det tycker vi ska finnas. Men det pågår en budgetförhandling, det kommer reformer men det får vänta tills vi har en budget förankrad med alla samarbetspartier, säger Alexander Ojanne.

STOCKHOLMS NYA BORGARRÅD

Finansroteln
Karin Wanngård (S), finansborgarråd

Stadsbyggnads- och idrottsroteln
Jan Valeskog (S), stadsbyggnads- och idrottsborgarråd

Utbildnings-, arbetsmarknads- och personalroteln
Emilia Bjuggren (S), skol-, arbetsmarknads- och personalborgarråd

Social- och trygghetsroteln
Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd

Bostads- och fastighetsroteln
Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd

Äldre- och kulturroteln
Torun Boucher (V), äldre- och kulturborgarråd

Förskole-, barn- och fritidsroteln
Alexandra Mattsson (V), förskole- barn- och fritidsborgarråd

Trafikroteln
Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd

Miljö- och klimatroteln
Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd