Det våras för litteraturen på Viskadalens folkhögskola
– I kväll inleds ett nytt kapitel här på Viskadalen.
Det sa Joakim Hjelm, skolchef på Viskadalens folkhögskola, där de nyligen invigde Lilla Bokstugan. Här ska det framöver bjudas författarsamtal och viskvällar.
– Arbetarrörelsen har misskött sitt kulturarv, nu tänker vi göra vår del för att återupprätta det, sa Joakim Hjelm under invigningen, som skedde på fredagen i samband med att Socialdemokraterna i Västsverige höll studiekonferens på Arbetarrörelsens folkhögskola i Viskadalen, i Seglora i Borås kommun.
Sedan i våras har folkhögskolan jobbat med att uppdatera och rensa i bokbeståndet för att få inriktning på arbetarlitteratur, i synnerhet romaner, arbetarrörelsens historia och faktaböcker. Dessutom har det byggts en liten scen som ska användas för författarsamtal, viskvällar och miniseminarier.
Arbetarrörelsen har misskött sitt kulturarv, nu tänker vi göra vår del för att återupprätta det.
Joakim Hjelm, skolchef Viskadalens folkhögskola
Bakgrunden är enligt Rasmus Andersson, som är samverkanslärare på Viskadalen, känslan att kulturen kommit i skymundan inom arbetarrörelsen i många år.
– Folk läser inte på samma sätt som tidigare. Våra ungdomar kanske ser det onda och goda i världen utifrån Harry Potter snarare än Per Anders Fogelström. Jag tror att det ligger i led med att vi inte har pratat klass utan att vi har pratat identitet, vi har tappat ganska mycket av vår samhällsanalys.
En extra tankeställare blev det när Jörgen Hammarin från Brunnsviks folkhögskola vid ett besök för ett par år sedan berättade om de upprörda känslor som följde när de la ner sin bokstuga – och hur många som ställde upp och jobbade för att den skulle kunna återöppnas.
– Vi kände att vi vill skärpa till vårt bibliotek och bestämde oss för att kalla det Lilla Bokstugan, som en blinkning åt Brunnsvik, säger Rasmus Andersson.
Våra ungdomar kanske ser det onda och goda i världen utifrån Harry Potter snarare än Per Anders Fogelström. Jag tror att det ligger i led med att vi inte har pratat klass utan att vi har pratat identitet.
Rasmus Andersson, samverkanslärare Viskadalens folkhögskola
Namnet “Bokstugan” kommer sig av att Brunnsviks grundare Karl-Erik Forslund var misstänksam mot utländska låneord och föredrog bokstuga framför bibliotek. Det berättade Jörgen Hammarin, senior rektor på Brunnsvik, som också gästade invigningen på Viskadalen.
Kvällens författargäst var Evin Cetin, tidigare S-politiker och advokat som skrivit boken ”Mitt ibland oss” där hon har intervjuat ett 50-tal gängkriminella ungdomar. Utifrån det hölls ett samtal på scenen om lösningar på samhällsproblemet.
– Det var makalöst bra, folk pratade hela helgen om bokstugan. Det var en rejäl samhällsanalys som inte skyggade för att se problemen, säger Rasmus Andersson.
Enligt honom var det ett samtal som hade saknats under valrörelsen, när det handlade om att hårda tag och att vända på stenar.
– Hur många tusentals människor har inte vänt en tveksam utveckling genom att läsa in gymnasium inom folkbildningens ramar? Hur är det möjligt att man knappt nämnt det som driver hela den kriminella verksamheten, knarket i valrörelsen? Hur ska vi ta hand om dessa barn som är den mer eller mindre organiserade kriminalitetens springchasar och som gömmer och levererar såväl knark som vapen? säger Rasmus Andersson.
Folkhögskolan har sett över sin säkerhet så att kursdeltagare kan besöka bokstugan dygnet runt för att botanisera bland böckerna. Och arbetet med att boka in fler författarbesök, bland andra Åsa Linderborg, är i full gång.
– Vi vill ha författare som kan beskriva hur arbetarklassen har det i dag, men också klassiker och kanske vågar vi rent av ta in en poet, säger Rasmus Andersson.
Nästa evenemang sker på kvällen 22 november. Då kommer Danish Sial berätta om sin bok ”Samvetsfången”, berättelsen om hur hans far tvingades fly genom över kontinenter och flera länder innan han slutligen kunde slå sig ner i Sverige.