Magdalena Andersson slutspurtar till valet
Bussen som inte hymlar med att det är en kampanjbuss på valturné för Socialdemokraterna rullar ut från Sveavägen 68 klockan tio på måndagsförmiddagen. Det är heldagskampanj i Dalarna på schemat.
Huvudpersonen, partiledaren och statsministern Magdalena Andersson, har ett späckat schema och har åkt i förväg – hon är med och inviger ett fordonstekniskt gymnasium i Avesta medan medarbetare och representanter för pressen sitter på bussen.
Vid ett kort stopp intill Sveriges största Dalahäst, i Avesta i södra Dalarna, stiger hon ombord. Färden går vidare norröver mot Borlänge och hembygdsgården Gammelgården. Där sitter en grupp pensionärer och väntar på att äta lunch med statsministern, vid långbord inne i en av de många gårdsbyggnaderna.
Göran Tägtström, ordförande för PRO i Dalarna, hälsar henne välkommen genom att säga att de gärna vill att hon fortsätter som statsminister – men de vill ha en tandvårdsreform. Tänderna är en del av kroppen och borde ingå i högkostnadsskyddet, inte vara en klassfråga som det har blivit.
– Tack så mycket för möjligheten att komma hit och äta lunch med er, säger Magdalena Andersson.
Akompanjerad av klickande kameror pratar hon en stund om Socialdemokraternas vid det här laget välkända prioriterade frågor. Hon rundar av med det ekonomiska läget för hushåll och pensionärer i ljuset av kriget i Ukraina och ”Putinpriserna”.
– De som har de minsta marginalerna, ja bland dem finns ju många pensionärer. Det är därför vi har höjt pensionen med upp till tusen kronor mer i månaden för en miljon pensionärer. Hur många är det i Dalarna? frågar hon vänd mot sina medarbetare.
– 35 000, svarar någon.
– Men vi nöjer oss inte med det. Vi går också till val på att förstärka det pensionstillägg som infördes under mandatperioden som framför allt går till dem som har jobbat men ändå har en låg pension, fortsätter hon.
Efter lunch blir det gruppbild på trappen utomhus i solen, innan kampanjbussen rullar vidare till Tjärna Ängar i Borlänge; ett miljonprogramsområde som i dag klassas som ett riskområde. Många boende har invandrarbakgrund, bland annat har många ursprung i Somalia.
De lokala socialdemokraterna har satt upp ett tält på torget och en folksamling väntar in bussen. Erik Nises från S i Borlänge presenterar flera av partikamraterna och Magdalena Andersson minglar runt.
En av dem som står vid Socialdemokraternas tält är Valgona Shala. Hon har nyligen blivit aktiv igen eftersom hon tycker att det pratas för lite om att ställa krav på myndigheterna när det handlar om hög arbetslöshet bland invandrade.
– Det är viktigt att ställa krav på individer. Men också på myndigheter och titta på hur de jobbar. Det finns så mycket låsningseffekter som gör att individer inte gör framsteg.
Valgona Shala önskar att integration ska bli mindre politiserat – det är en samhällsfråga som behöver breda överenskommelser.
– Jag tror att Socialdemokraterna har rätt politik men vi måste vara självkritiska Vi måste anpassa utbildningar för näringslivet och för individer.
Magdalena Andersson skulle egentligen ha tagit en promenad på området men det är så många på torget som vill prata eller bli fotograferade att hon blir kvar.
– Titta på pappa så blir det en bra bild, uppmanar hon några av de barn som kommer fram för att bli fotade med henne.
Besöket avslutas med en pressträff där nyfikna lokalbor trängs med pressen. Magdalena Andersson får frågor om vilka reaktioner hon fått på att hon pratat om att Sverige inte ska ha några ”Somalitown”.
– Jag har inte träffat en enda människa som inte skulle vilja att fler av deras barns skolkamrater pratar svenska som modersmål, eller att fler grannar talade bra svenska, svarar hon.
En kort färd i kampanjbussen senare bjuds Magdalena Andersson upp på scen i hörsalen på Soltorgsgymnasiet. Hon inleder med att berätta att hon var i elevernas ålder när hon blev politiskt aktiv och gick med i SSU – och det gjorde hon för att hon var arg över orättvisorna i samhället.
– Drivkraften som gjorde att jag gick med i ett politiskt ungdomsförbund – är exakt samma känsla som jag har varje morgon när jag går till jobbet som statsminister – är att jag ska göra det jag kan för att Sverige och världen ska bli ett rättvisare plats.
Efter hennes anförande får eleverna ställa frågor – det handlar bland annat om vårdköer, hur det var när hon gick på gymnasiet och inflationen. Magdalena Andersson berättar vad S vill göra – med brasklappen att det gäller om Socialdemokraterna får styra själva, vilket hon inte räknar med kommer att hända.
Och så frågar David Lagerberg vad som är det roligaste med att vara statsminister.
– Jag håller ju på med politik för att jag vill förändra samhället. Vad är det roligaste med att vara statsminister då – man får bestämma! Sedan vill jag förstås gärna ha fler väljare som röstar på mig så att jag får bestämma mer, svarar hon, och möts av jubel och applåder.
När frågorna är slut är det dags för dem som vill ta selfies att köa i mittgången. Det märks att gänget runt Magdalena Andersson har skapat en effektiv rutin, men kön verkar ändå aldrig ta slut.
Valkampanj innebär ett tufft tempo, så man kan ju undra hur hon orkar, vecka efter vecka.
– Man får väldigt mycket energi också av att träffa många människor, säger Magdalena Andersson.
Det är ungefär samma frågor som dyker upp oavsett var hon kampanjar i landet, konstaterar hon – det handlar om vårdköer och elpris, inflation och poliser. Så hennes svar är väl inrepeterade vid det här laget.
Dagens sista stopp är på Stora torget i Falun. På kullerstenstorget nedanför Kristine kyrka hålls ett traditionellt torgmöte med scen och partiet bjuder på varmkorv. Magdalena Andersson får sätta sig i publiken medan artisten och låtskrivaren Stiko Per Larsson underhåller.
När han avrundar med att berätta om varifrån han fått sitt gårdsnamn Stiko, och säga att det vore väl på tiden att Magdalena Andersson fick ett, kontrar hon genast med att hon har det:
– Back!
Gårdsnamnet kommer från hennes farfar – om namnen hade förts ned på kvinnosidan hade hon kunnat kalla sig Gröt Magdalena Andersson i stället för Back.
Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Liza Lundberg och regionrådskandidaten Elin Norén pratar innan det är dags för Magdalena Andersson att stiga upp. Hon uppmanar alla att rösta – särskilt av två skäl.
– Ta inte demokratin för given! säger hon och påminner om att i Ukraina strider nu människor för rätten till sitt land.
– Den andra anledningen är att vi riskerar att för första gången i modern svensk historia få en högerkonservativ regering där Sverigedemokraterna kommer att sätta agendan. Vi kan inte låta ett parti med rötter i nynazismen styra i Sverige. Se till att rösta på ett annat alternativ!
Efter talet blir det några frågor som partidistriktets ordförande Lars Isacsson, nu kandidat till riksdagen, samlat ihop i publiken. Nu handlar det bland annat om elpriser och vårdköer.
Lars Isacsson tackar av talarna med varsin blombukett innan det är dags att återigen styra upp den långa selfiekön. Det tar långt mer än utsatt tid innan Sveriges första kvinnliga statsminister kan lämna Falun.
Det allra sista Magdalena Andersson gör innan hon kliver ombord på bussen är att spela in en kort film med lokala socialdemokrater om varför man ska gå och rösta – och på Socialdemokraterna.
– Om ni vill att vi ska bygga vidare på det som är Sveriges styrkor, säger hon bestämt.
Den senaste tiden har hon ofta lyft fram att hon är stolt över Sverige. Men om valresultatet visar att en majoritet av väljarna vill se ett Sverige styrt med hjälp av Sverigedemokraterna, kommer hon fortfarande kunna känna den stoltheten?
– Det kommer alltid finnas mycket i Sverige att vara stolt över. Sverigedemokraterna – de kallar sig Sverigevänner, men de arbetar mot det som de flesta av oss ju älskar med Sverige. Det är ju paradoxen, säger hon på bussen söderut.