Elisabeth Brandt Ygeman: Det får inte kosta dubbelt när man är sjuk
Det finns många anledningar att glädjas åt att pandemin är över. Förutom minskande dödsfall och dalande sjukdomstoppar, så glädjs jag åt att vi för första gången på jättelänge kunde fira Första maj tillsammans fysiskt. Det kändes oerhört viktigt och fint.
Men det finns lika många anledningar att glädjas som att fundera på vad vi faktiskt lärt oss. För arbetare inom handeln har nämligen arbetsmiljöproblemen som var aktuella under pandemin inte försvunnit bara för att sjukdomen inte längre är klassad som allmänfarlig.
De var heller inte nya när corona var ett faktum.
Jag möter alltför ofta medlemmar som i smyg viskar att de gått till jobbet småkrassliga eller rent av sjuka. För att de inte har råd att stanna hemma. Under pandemin fanns det de som kunde jobba hemifrån och de som inte kunde göra det.
Det går inte att jobba hemma när ditt arbete är att möta kunder i en butik eller packa varor på ett lager. Det var också därför som reglerna ändrades så att ingen skulle gå till jobbet sjuk.
Jag möter alltför ofta medlemmar som i smyg viskar att de gått till jobbet småkrassliga eller rent av sjuka. För att de inte har råd att stanna hemma.
1 april togs den tillfälliga karensersättningen bort som infördes under pandemin. Nu är det återigen du själv som får betala om du är för sjuk för att arbeta. Det drabbar framför allt alla som inte kan jobba hemifrån och som träffar många människor i sitt arbete.
Karensavdraget påverkar såväl hälsa som ekonomi och är tydligt kopplat till klass och kön. Kvinnor är i större utsträckning sjukskrivna än män. Det är orimligt att alla som jobbar i kontaktnära yrken ska behöva betala med både hälsa och pengar.
Om det var något positivt pandemin förde med sig så var det att den synliggjorde problemen med sjuknärvaro på jobbet.
Under pandemin var valet att stanna hemma enkelt, men nu när pandemin börjar lämna oss är det troligen allt fler som kommer tvingas gå till jobbet trots att de är sjuka. För att de helt enkelt inte har råd att göra något annat val.
Om det var något positivt pandemin förde med sig så var det att den synliggjorde problemen med sjuknärvaro på jobbet. Vi vet nu att dagens sjuknärvaro är morgondags sjukfrånvaro. Låt oss ta med oss den läxan framåt och låt oss göra som våra nordiska grannländer.
Slopa karensavdraget för gott.
Elisabeth Brandt Ygeman är förste vice ordförande för Handels