Ny på riksdagslistan: Det är en nästan svindlande förmån

Lena Johansson och Joakim Borg är nya på riksdagslistan i Västmanland.

Riksdagsledamoten Åsa Eriksson toppar riksdagslistan i Västmanland och riksdagskollegan Olle Thorell står på andra plats. Ny på plats tre är Lena Johansson och om S gör ett bra val och tar det fjärde mandat man tappade 2018 kan även Joakim Borg komma in.

Två av Västmanlands nuvarande S-riksdagsledamöter är kvar bland de tre översta namnen på listan, men i övrigt är det många nya namn på hela listan. Ett av dem är nuvarande regionrådet Lena Johansson.

– Det känns jättespännande, det är en nästan svindlande förmån att få fortsätta med politik på heltid om det skulle bli så. Vi har ju vind i våra segel just nu, det måste vi hålla i och förstärka. Det ska bli så himla roligt att gå in i en valrörelse, säger hon.

Bakom sig har Lena Johansson nästan 20 år som fritidspolitiker i Köping och nu två mandatperioder som regionråd, med ansvar för personalfrågor, digitalisering, utbildningsfrågor och kultur. Nu ser hon fram emot möjligheten att få pröva på att jobba på den nationella nivån.

Jag är intresserad av hur frågor hänger ihop och påverkar varandra. Det man beslutar om i lagar och förordningar påverkar både regioner och kommuner och människors vardag, lokalt och globalt.

Lena Johansson

– Jag har alltid varit intresserad av hela det socialdemokratiska samhällsbygget, det gör mig förväntansfull inför det här uppdraget.

Det politiska intresset har hon fått med sig från barnsben, där pappan var facklig och mamman socialdemokrat.

– Jag är intresserad av hur frågor hänger ihop och påverkar varandra. Det man beslutar om i lagar och förordningar påverkar både regioner och kommuner och människors vardag, lokalt och globalt. Det gör att alla frågor är viktiga för de är en del av samhällsbygget.

Hon räknar upp bostäder, jobb, skola, en äldreomsorg som fungerar väl och en sjukvård när man behöver den som några exempel.

– Men också den stora utmaningen, miljö- och klimatfrågan. Vi måste ha en jord att bygga det här på, det är en av de stora utmaningarna. Vi lever ju i en global värld, inte i en kommun eller en region utan vi hänger ihop på det viset också. 

Visst finns det områden som Lena Johansson har jobbat med och kan och gärna skulle jobba vidare med i riksdagen, men hon är öppen för att lära sig om nya områden.

– Vad är nyttan för Västmanland och för medborgarna i Sverige? Det finns så många perspektiv man skulle kunna fundera över.

I valet 2018 tappade S i Västmanland sitt fjärde mandat, men det var ganska nära att man hade vunnit det.

– Håller siffrorna som de ser ut nu ser det väldigt positivt ut, säger Joakim Borg om sin fjärdeplats på listan.

Han jobbar som ombudsman på Transport, är facklig ledare i arbetarekommunen i Västerås och sitter i distriktets fackliga utskott. Han jobbar också med en utbildning för att få fler fackliga att utbilda sig i politik.

Joakim Borg är från Gävle och jobbade inom bevakning innan han blev facklig på heltid, först som regional skyddsombudsman och avdelningsordförande. Det var också då han blev politiskt aktiv och satt i barn- och utbildningsnämnden.

Efter ett par år satte han och hans fru politiken på paus. Joakim Borg blev erbjuden att gå en utbildning till ombudsman vilket skulle innebära en flytt, och paret väntade barn.

– 2017 kom jag ner till Västerås och blev ombudsman. Jag tog ganska tidigt kontakt med partidistriktet och arbetarekommunen, styrkan i arbetarrörelsen är när vi driver frågor tillsammans.

Det finns flera branscher där upphandlingar läggs ut på underentreprenad, vi ser det till exempel inom städ, åkeri, byggnads och taxi.

Joakim Borg

Om han får ta plats i riksdagen är det frågor som handlar om arbetsmarknad och regler kring upphandling ett par av de områden som ligger honom närmast.

– Det finns flera branscher där upphandlingar läggs ut på underentreprenad, vi ser det till exempel inom städ, åkeri, byggnads och taxi.

Det finns hål i regelverket som Joakim Borg gärna skulle få jobba med att täppa till.

– En dröm är att det ska vara kollektivavtal som krav men jag vet att bara för att det finns kollektivavtal säkerställer det inte bra arbetsvillkor. Det är ganska många miljarder i skatteintäkter som går till upphandlingar, där vi skulle kunna säkerställa att pengarna hamnar rätt.

I sitt fackliga arbete har han också jobbat mycket med socialförsäkringssystemen.

– Ardalan Shekarabi har gjort ett fantastiskt jobb med att flytta fram positionerna men det finns mer att göra. Många pratar trygghet när de pratar om brottslighet men det finns en lika stor trygghet i frågan om arbetslöshet.

Riksdagslistan S i Västmanland

1. Åsa Eriksson, Norberg

2. Olle Thorell, Surahammar

3. Lena Johansson, Västerås

4. Joakim Borg, Västerås

5. Amanda Lindblad, Sala

6. Marino Wallsten, Fagersta

7. Ann-Louise Molin Östling, Västerås

8. Adnan Sipovic, Köping         

9. Sara Axelsson Gustafsson, Arboga

10. Per Ågren, Köping

11. Maria Kesselring, Västerås

12. Dennis Nilsson, Västerås

13. Linda Söder-Jonsson, Kungsör

14. Foad al Hasan, Västerås

15. Shazia Qorbani, Köping

16. Jakob Yildiz, Västerås

17. Camilla Runerås, Sala

18. Niklas Nordlund, Köping

19. Ingrid Hellström, Norberg

20. David Rutström, Köping