Ulrika Lorentzi: Ska vi behöva använda skam för att vården ska ges efter behov?
”Jag vill bara meddela att alla som tar vaccindoser från riskgrupperna är Kommandoror som äter upp korvarna för dem som bor i fattigstugan” Så twittrade överläkaren och professorn Agnes Wold häromveckan om att ledningen i NU-sjukvården, med sjukhus i Trollhättan och Uddevalla, bestämt att de själva skulle få vaccin före bland annat personal på kardiologen och AT-läkare. Ett beteende likt kommandorans i Emil i Lönneberga – hon som äter upp julmaten som Emils mamma skickat till alla hjonen i fattigstugan.
NU-sjukvårdens ledningen försvarade beslutet med att de behöver finnas i verksamheten. Svaret från Agnes Wold var att det är glasklart att de som har kontakt med patienterna går före administrativ personal. Hon sa till Expressen: ”Ser man inte till att skamma detta ordentligt så fortsätter det. Det är viktigt för den allmänna moralen och för att prioriteringsgrupperna ska få sitt vaccin, att det blir lite otrevligt för en när man gör så här.”
I samma veva var jag på ett möte där en representant för Vårdföretagarna hävdade att politiken behöver anpassa sig till att patienter numera har ett ”kommersialiserat kundbeteende”.
Jag blev chockad. Det var första gången jag har hört en näringslivsföreträdare öppet säga att vården har blivit efterfrågestyrd. Och att det därför måste vara så. Som om det var sunt förnuft.
Att högern har lyckats förändra vad som uppfattas som sunt förnuft är en förklaring till att den nyliberala ideologin har kunnat få ett så stort genomslag i Sverige, fast den egentligen aldrig har haft stöd i befolkningen.
Forskaren Liv Sunnercrantz skriver, i kapitlet ”Hur högern vann debatten” i antologin ”Klass i Sverige” (Katalys/Arkiv förlag, reds. anm.), att kraften i den nyliberala rörelsen var en moralisk övertygelse. De såg individuellt ägande som det enda naturliga, ursprungliga och moraliskt riktiga.
Nyliberalismens moraliska offensiv mötte en splittrad vänster som accepterade högerns problemformulering och saknade en gemensam vision. Fast nyliberalismen är dödförklarad sedan länge lever tron på marknadsstyrningen kvar hos flera politiska partier. Förmodligen just som moralisk övertygelse.
Emil fångade kommandoran i varggropen genom att locka med en korv. Är det en sådan avslöjande moralisk offensiv som behövs? Att skamma ordentligt för att det ska fortsätta vara sunt förnuft att vård efter behov är grundläggande för ett gott samhälle. Om vi lockar nyliberalerna med att tala om vilket samhälle de vill se, kan de trilla ned i den varggrop av ökade klyftor de själva har grävt.
Ulrika Lorentzi är utredare av välfärdsfrågor på LO