Malin Hanson: Välfärdens medarbetare har rätt till goda arbetsvillkor
Jag tänker på alla som varslats på sjukhusen i Stockholm. 1 150 medarbetare på Karolinska universitetssjukhuset, och totalt 200 på Södersjukhuset och Danderyd. Vad ska de säga till sina barn? Hur kommer deras jul bli? Hur känns det att inte veta var du ska jobba nästa år?
Jag hoppas att den borgerliga majoriteten i Region Stockholm, Sveriges rikaste region, ligger sömnlös om nätterna. För det här är katastrof.
Kommunal Stockholms län reagerade direkt på varslen. Snabbt var man ute med tydliga kommentarer om läget och pins att fästa på arbetsrocken. ”Varslad”, stod det. En gullig lila knapp som arbetsgivaren snabbt förbjöd. Men ändå, vilka modiga hjältar som vågade bära dessa knappar.
Varsel har vi sett förut och de väcker ofta stor uppmärksamhet medialt. Många minns nog 2002 när Saab Automobile varslade 1 300 personer, eller 2016 när Findus annonserade att ärtfabriken i Bjuv skulle flyttas till Tyskland. 650 personer i det lilla samhället var direkt berörda och kritiken kom snabbt och med kraft. Inte tu tal om att dessa båda varsel drabbade många familjer hårt.
Men när jag funderar över skillnaderna mellan varsel i industrin och varsel i offentlig sektor anar jag ett mönster. De förstnämnda sker ofta som en konsekvens av storföretagens vilja att sänka sina personalkostnader och öka vinstmarginalerna. Från de fackliga organisationerna har kritiken bottnat i systemkritiska argument om hur arbetare ställs mot varandra. Kapitalismen är en ful fisk, och politiken måste hjälpa de som drabbas, om man ska sammanfatta.
När det varslas på sjukhus och inom äldreomsorgen finns sällan utländska storkoncerner att peka finger åt. Då är det politiken som sitter med hela ansvaret i knäet. Inte desto mindre måste vi se lika allvarligt på varslade undersköterskor, som på varslade industriarbetare. Deras trygghet och försörjning är lika viktig. Det gäller bara att slipa argumenten – och kraven. Och som det heter på gammal ”kommunaliska”: Ta fajten!
Sjukvården är en fråga som berör prick alla. Därför är det inte konstigt att debatten handlat om hur själva vården ska fungera. Bara i augusti hade personalen på Karolinska som går på Kommunals avtalsområden en sammanlagd övertid som motsvarar 500 helårsarbetare. Det är klart att folk blir oroliga för hur det ska gå ihop.
Det korta svaret är: satsa på personalen. Välfärdens yrkesskickliga medarbetare har rätt till goda arbetsvillkor. Ni ställer upp för oss alla när det krisar. Det är ni som är kvaliteten i svensk sjukvård – och nu är det vår tur att backa er!
Malin Hanson är facklig debattör