Ådalsoffren hedras – lärdomen uteblir
För 80 år sedan skakades Sverige av skotten i Ådalen. Fyra män och en kvinna dödades och fem personer skadades när militären öppnade eld. Minnet av det som hände 14 maj 1931 hedras nu.
Gemensamt för nu och då är rådande hårda tider, liksom en politik för låga löner, försvagad fackföreningsrörelse och osäkra anställningar.
– Det var en katastrofal händelse. De här dödsskotten blev en tändande gnista som enade arbetarrörelsen. Socialdemokraterna vann sedan valet hösten 1932. Kanske bidrog det massiva motstånd mot den borgerliga regeringen och mot hela det kapitalistiska systemet som händelserna i Ådalen skapade, säger Kajsa Rudberg, socialantropolog.
– Ådalen blev en symbol, det var en sådan extrem händelse.
Kajsa Rudberg medverkar vid ett möte till minne av Ådalen i ABF-huset i Stockholm i dag, fredag. Hon har skrivit artikeln ”Glöm dem aldrig!” i Tvärdrag (nr 2 2011). Där gör hon jämförelser mellan statens övervåld i Ådalen och vid kravallerna i Göteborg 2002.
– Ser man på det som hände i Göteborg så verkar det inte alls som om man har lärt förvirring och rädsla och hur det trots försök till dialog byggs upp aggressioner och rykten som florerar. I Ådalen om en hemlig, militant kommunistisk kamporganisation, i Göteborg om en hemlig, farlig sambandscentral som planerar terrorverksamhet, säger Kajsa Rudberg.
Även om ingripandena styrdes av politiska beslut fanns i båda fallen en oklar organisation.
– Man borde ha lärt något, man skulle ha försökt undvika att låta förvirring och rädsla styra, så att våld riskerar att uppstå. Men i en polisstat där våldsutövning är en del är det svårt att undvika risken att det ingår.
Hon ser paralleller mellan händelserna även på ett annat plan.
– Själva attacken mot demonstrerande människor är en attack mot arbetarrörelsen.
Och attacker mot arbetarrörelsen pågår även i dag, fast utan vapen. Hela den nyliberala politiken är en attack mot arbetares rättigheter.
Inte bara i Stockholm hedras i dagarna offren för skotten i Ådalen. Vid minnesmärket i Lunde framförs bland annat en scen ur Birger Normans pjäs ”Sol, vad vill du mig?”.
IF Metalls Stefan Löfven och vänsterpartiledaren Lars Ohly deltar också i programmet.
I Per-Albins födelsehem i Malmö berättar Roger Johansson, som skrivit boken ”Ådalen 1931”, om det som hände för 80 år sedan.
Ingela Hoatson