Här bekänner KD och SD färg i abort- och hbtq-frågor
SD och KD skyller sitt bristande stöd i EU-parlamentet i frågor om fri abort och hbtq-personers rättigheter på att de är emot överstatlighet.
Men partiernas agerande i Europarådets parlamentariska församling visar att de medvetet driver dessa värderingar.
Kritiken har varit hård mot att Lars Adaktusson (KD) talade på Political network for values möte i Bogotá som samlade homofober, abortmotståndare och antisemiter från jordens alla hörn.
Adaktusson har även under sin tid i Bryssel konsekvent röstat nej när EU-parlamentet behandlat frågor om sexualundervisning, fri abort och stärkta hbtq-rättigheter.
Han försvarar sig med att EU inte ska syssla med dessa frågor.
– Socialpolitik, inklusive abortfrågan, är inte EU-kompetens, det är en fråga som inte ska avgöras i Bryssel utan av medlemsländerna själva, säger Adaktusson till Aftonbladet.
Samma svar ger Sverigedemokraterna till varför deras EU-parlamentariker röstar ja till inskränkningar i aborträtten men inte till att sexuella rättigheter ska ses som mänskliga rättigheter.
– Att man röstar mot något inom ramen för EU betyder inte att man är motståndare. Allra oftast betyder det att man inte tycker att saken i frågan är något som EU ska syssla med, sa Jimmie Åkesson i riksdagens partiledardebatt.
Överstatlighetsargumentet är ett tacksamt sätt att undvika ansvar. Men en granskning av hur partierna agerar i Europarådets parlamentariska församling, visar att detta är frågor som KD och SD aktivt driver. Här går det inte att gömma sig bakom nej till överstatlig lagstiftning eftersom församlingen jobbar med rekommendationer och normgivning i frågor som rör mänskliga rättigheter.
– Det här är en församling som adresserar vilka värderingar som ska styra i Europa, inte om lagstiftning. Det handlar om principer och sedan lämnar man åt medlemsstaterna att självs bestämma hur saker och ting ska göras. SD ger uttryck för var de står när de inte som andra svenska partier ställer upp på till exempel hbtq-frågor, romers eller kvinnors situation, säger Jonas Gunnarsson (S) ledamot i Europarådets parlamentariska församling fram till 2018.
I september 2018 fick Gunnarsson som rapportör igenom en unik resolution, ”Private and family life: achieving equality regardless of sexual orientation”, som flyttade fram positionerna rejält för Europas regnbågsfamiljer.
– Det var första gången man på den här nivån tar en resolution som är så långtgående i samkönade pars och hbtq-familjers rättigheter, säger Gunnarsson (S).
SD:s ledamot Markus Wiechel röstade emot. När S delade ut regnbågsarmband inför omröstningen tackade Wiechel nej.
– Han sa att ”Jag gillar inte de färgerna”, berättar Carina Ohlsson (S).
I dagsläget har KD ingen ledamot Europarådets parlamentariska församling. Men 2010–2014 satt antiabortorganisationen Ja till Livets grundare Mikael Oscarsson (KD) där. Han och den dåvarande delegationsledaren Marietta de Pourbaix Lundin (M) undertecknade 2012 en italiensk motion om rätten till liv som kritiserade fosterdiagnostik och fri abort. Motionen väckte starka reaktioner och kritik från RFSU i Sverige.
Motionen var dock ingen enskild händelse. Mikael Oscarsson (KD) agerade återkommande tillsammans med konservativa kollegor från till exempel ungerska Fidesz och polska Lag och Rättvisa i abortfrågor visar AiP:s genomgång av Oscarssons motioner och underskrifter.
Kritiken hindrade heller inte Oscarsson från att 2013 skriva under ytterligare en liknande antiabortmotion ”Combat Down-syndromecide” från samme italienske ledamot.
– Europarådet är ett lackmustest på hur situationen i Europa ser ut rent politiskt, men också på var de olika politiska krafter i Europa står, säger Jonas Gunnarsson (S).
Foto: Europarådet och Riksdagen