Valanalys Stockholm: S saknade eget alternativ i sjukvårdsfrågan
– Var valet en folkomröstning om välfärden, som vi sa att det var? Nej, det var det inte. Väljarna tyckte inte att välfärden stod på spel i valet. Och kanske ska vi vara glada för det. För det är inte säkert att vi hade vunnit den, säger Carina Persson som hållit i Stockholmsregionens socialdemokratiska valanalys tillsammans med Aida Hadzialic.
”Sämsta valet någonsin – eller en succé utifrån förutsättningarna?”
Så heter Socialdemokraterna i Stockholms stads och läns gemensamma valanalys.
Som titeln antyder finns här både ris och ros. En hel del även med nationell relevans.
– Vår stora spaning är vi saknar framtiden i den här valrörelsen. Vi vet att det är ett stämningsläge där människor är oroliga. Vi ska ta den oron på allvar. Men ett progressivt parti som vårt måste orka både trygghet och utveckling. Utvecklingen var inte riktigt där, säger Carina Persson som idag är vd på Campus Bommersvik.
Ros ges till att S i Stockholmsregionen lyckades överträffa sitt mål om ett nytt riksdagsmandat och ta ett nytt i både staden och länet, medan partiet tappade i traditionellt starka fästen på landsbygden.
Samtalskampanjen var mycket lyckad i huvudstaden, där S också legat i framkant inom partiet de senaste åren i att värva nya medlemmar. Det gemensamma greppet från de båda tidigare trätande distrikten är i dag en styrka.
Inte minst verkar slutspurtfrågan, om att S är garanten mot SD:s ökade inflytande, ha varit extra mobiliserande i Stockholm.
Socialdemokraterna tappade riksdagsplatser i 16 valkretsar och vann ett nytt i endast tre varav två i Stockholmsregionen. Stockholms stad var det enda distrikt där S ökade i alla tre valen. En unik händelse och extra intressant när regeringsmakten tycks hänga på ett enda mandats övervikt.
– Jag är inte nöjd med valresultatet. Det var för dåligt, säger Anders Ygeman ordförande i Stockholms arbetarekommun.
– Vi förlorade valet på flyktingfrågan i bred bemärkelse och på sjukvårdsfrågan i bred bemärkelse.
Det var en stor besvikelse att Socialdemokraterna inte lyckades ta makten i landstinget, trots den massiva kritiken mot Moderaternas vanstyre av affären kring Nya Karolinska Solna. Samtidigt gjorde partiet det bästa landstingsvalet i landet, med fler väljare och ett marginellt tapp på 0,2 procentenheter.
Möjligen kan NKS-affären ha räddat S i från att backa även i Stockholms läns landstingsval. Men det hade kunna gå ännu bättre om valarbetarna hade utbildats i sjukvårdsfrågan.
– När vi pratade med valledarna om landstingsvalet så sa de att det är svårt, för vi vet inte vad vi ska svara, vad vi vill istället, berättar Carina Persson.
För att kunna ta de många väljarna som lämnade Moderaterna som nu istället gick till övriga borgerliga partier borde S ha pratat mer om tillgängligheten till vården i Stockholm.
– NKS skapade kontrast. Men tyvärr blev inte bilden att Socialdemokraterna hade ett tydligare svar på sjukvårdsfrågan, säger Aida Hadzialic.
Stockholms läns distriktsordförande Helene Hellmark Knutsson håller med.
– Vi måste ha ett erbjudande. Det räcker inte med att vara kommunikatörer om att det är time for change. Det var det vi helt klart saknade.
När det gäller migrationsfrågan så konstaterar valanalysen att partiets retoriska sväng hade ett pris när det gäller tilliten hos väljarna, både bland dem som vill se en mer generös flyktingpolitik och den som vill skärpa den ytterligare.
S tappar mer än genomsnittet i socioekonomiskt utsatta stadsdelar där gängvåld och extremism drivit väljare till SD.
Enligt Stockholms S-valanalys hade migrationsfrågan behövt hanteras tidigare i mandatperioden. En läxa är att också att ha många utspel på kort tid, ”popcornmaskinen”, inte fungerar som förr. Frågorna lever en dag.
Om riksdagsvalet var en relativ framgång i Stockholm så var mönstret lika dystert i Stockholms län som övriga Sverige när det kom till kommunvalet. Målet om en ökning på två procentenheter nåddes inte i ett enda av kommunvalen i Stockholms län.
Endast i Sundbyberg och i Tyresö lyckades S bryta Alliansens styre, I Tyresö efter 20 års borgerligt styre. Det visar att S i Stockholms stad och län bäddat dåligt för de förhandlingar som man visste skulle komma efter valet.
– Man måste jobba på ett annat sätt än man gjort hittills och bygga allianser också i mellanvalsperioderna, säger Carina Persson som menar att det är ett ansvar även för partiorganisationen inte bara för det politiska ledarskapet.
S tappar makten i förhandlingarna efter valet och styr nu bara i fem av 26 kommuner. Det är lika dåligt som efter Alliansens segerval 2006.
– Vi ska också komma ihåg att i Stockholms län ökade Sverigedemokraterna kraftigt, främst i länets ytterområden. 17,5 procent i Haninge och nästan lika mycket i Upplands-Bro, i Norrtälje 15,5 procent.
– När vi inte har något svar på hur flyktingpolitik, integrationspolitik ska se ut, då blir det svårt. Man kan tycka att vad man vill om Sverigedemokraternas svar på den här frågan. Men de har ett svar. De har inte vi.
Valanalysen rekommenderar tydligare profilering av S kommuntoppar. De exemplifierar med Boel Godner i Södertälje, ”som i väljarnas ögon kanske till och med blivit företrädare för sin kommun i första hand och sitt parti i andra hand.”
– Vi uppmanar Stockholmspolitikerna att bli lite mer busig mot partiet nationellt. Det finns anledning att för stockholmspolitikerna att höja rösterna lite mer, men det måste göras med fingertoppskänsla.
De stora utmaningarna för S-kommunpolitikerna kanske blev en nackdel trots att de stod pall.
– Vi har den här mandatperioden sjukt duktiga kommunstyrelseordförande. De har levererat. Men när det saknas en berättelse som innehåller ideologi, värderingar, någonting som människor verkligen går igång på. Då räcker det inte med att du är duktig halvt om halvt kommundirektör. Man måste ha någonting som griper tag i människor, säger distriktsordförande Helene Hellmark Knutsson.
En intressant notering som valanalysen sätter fingret på är avsaknaden av starka lokala valfrågor. Det är svårt att då gå emot en negativ rikstrend.
I en opinionsmätning efter valet svarade var fjärde stockholmsväljare att ingen av en rad listade sakfrågor påverkade deras val.
Bara två sakfrågor i listan väcker större engagemang än så, vårdköer i Stockholm och hanterandet av NKS, i den ordningen. Då är det svårt att möta en negativ rikstrend. Kampen mot SD var en nationell fråga. Socialdemokraternas Stockholmspolitik behöver tydliggöras.
”Gemensam organisation är bra, med en gemensam berättelse blir det ännu bättre”, som valanalysen uttrycker det.
Valanalysen föreslår att partiet redan idag tillsätter en strategisk grupp att jobba mot valet 2022 med opinions- och väljaranalys, strategi- och budskapsutveckling.
– Det går inte att vänta till ett halvår före nästa val ska genomföras, säger Aida Hadzialic.