Ann Linde: President Macron har problem med sin ledarstil
Emmanuel Macron har levererat en hel del av det han utlovade – men hans ledarstil och bristen på förståelse för vanliga människors situation ger honom problem. Det säger EU-minister Ann Linde (S).
Ett drygt år efter han valdes har den franske presidenten Emmanuel Macron rasat i popularitet och Paris skakas av våldsamma demonstrationer. Ändå har han enligt Ann Linde i flera fall genomfört det han gick till val på. Arbetsmarknaden har blivit flexiblare, arbetsgivaravgiften har sänkts, fler kollektivavtal har tecknats, företagen har fått krav på att jobba med jämställdheten.
– Frankrike har nu den största andelen investeringar på 40 år och en rad reformer har genomförts som kommer att underlätta för tillväxt och jobb och som innebär förbättring för jämställdhet och miljön, säger Ann Linde.
Macron har enligt henne problem med att han anses ha en auktoritär ledarstil och att han har koncentrerat makten till presidentpalatset. Hans partigrupp i Nationalförsamlingen har inte lyckats bygga en gemensam partikultur utan består av tre separata grupper. Och hans förankring i verkligheten brister.
[blockquote author=”” pull=”normal”]”Ska du genomföra så här stora förändringar måste du ha med dig folk.”[/blockquote]
Det finns också delar av reformerna som påverkar folk negativt, som att det blir lättare att säga upp folk, höjd pensionsålder och höjd bensinskatt.
– Ska du genomföra så här stora förändringar måste du ha med dig folk, du måste kunna förklara dem i tv och i tidningar och du måste ha med dig din parlamentsgrupp. Du måste ge ett intryck av att du förstår hur vanligt folk har det, säger Ann Linde.
Frankrike är ökänt för strejker och demonstrationer, vilket åtminstone delvis hänger samman med att den franska fackföreningsrörelsen har mycket låg organisationsgrad. Svenska fackföreningar förhandlar och är inställda på att komma överens och ta ansvar. I Frankrike styrs mycket av lagar, franska fackföreningar har liten möjlighet att påverka och protesterar i stället mot beslut man inte gillar, enligt Ann Linde.
– En av de reformer Macron har genomfört innebär att det kommer bli mer kollektivavtal.
Den senaste tidens protestvåg kallas ”Gula västarna” och är egentligen inte organiserade och har inga talespersoner, vilket gör att de är svåra att komma till tals med. När Emmanuel Macron försökte bjuda in åtta representanter till samtal blev det till slut bara en person som accepterade.