Här byter M regeringslinje
Ulf Kristersson (M) vill fortsatt bilda en M-KD-regering som hoppas på stöd av SD.
Tidigare krävde Moderaterna att en regeringsbildare skulle kunna klargöra sitt underlag utan stödpartier som ställer villkor.
Efter en mandatperiod av kritik mot Stefan Löfvens ”svaga regering” ville Ulf Kristersson bilda regering med endast Kristdemokraterna. Det är en regering med endast 92 mandat av 349 och som hade krävt aktivt stöd från Sverigedemokraterna för att kunna regera.
Det var länge oklart huruvida SD skulle rösta ja till en M-KD-regering. Men eftersom Centerpartiet och Liberalerna röstade nej föll Kristerssons regeringsalternativ platt.
[blockquote author=”” pull=”normal”]”Efter valet 2002 drev M fram en misstroendeomröstning mot valvinnaren Göran Persson (S) med krav om att ”det parlamentariska underlaget” behövde ”klargöras”.”[/blockquote]
En regering som inte på förhand försäkrat sig om stöd i riksdagen utan lägger fram sin politik på vinst och förlust är en ny linje från Moderaterna. Efter valet 2002 drev M fram en misstroendeomröstning mot valvinnaren Göran Persson (S) med krav om att ”det parlamentariska underlaget” behövde ”klargöras”.
M-linjen, företrädd bland andra partiets nuvarande riksdagsgruppledare Tobias Billström, som nu föreslog M-KD-regeringen i riksdagen, var då att en regeringsbildare måste kunna visa med stöd av vilka partier hen tänkte få igenom sin politik, och också kunna visa på ett program med brett stöd.
– Uttalanden av företrädare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet visade att dessa partier inte var beredda att ovillkorligt stödja Socialdemokraterna, sa Bo Lundgren.
[blockquote author=”” pull=”normal”]”Jag ställer upp trots den uppenbara risken att det här inte kommer tolereras av riksdagen.”[/blockquote]
M-kritiken mot villkorat stöd 2002 ska jämföras med de garantier som Sverigedemokraterna i dag kräver för att släppa fram Ulf Kristersson. Och att Kristersson säger sig kunna regera utan att förhandla med SD.
– Jag ställer upp trots den uppenbara risken att det här inte kommer tolereras av riksdagen.
En M-KD-regering skulle behöva aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Ändå hävdar Ulf Kristersson att så inte är fallet.
– Min regering skulle inte vara ett dugg beroende av SD. Det där är ett totalt missförstånd. Alla får rösta i Sveriges riksdag som de själva vill, säger han till SR Ekot.
Folkpartiet såg 2002 ”ett konstitutionellt problem” med att stödpartier ges inflytande över regeringspolitiken utan formellt ansvar och underkastande av riksdagens kontrollmakt. Men efter valet 2014 krävde Alliansen att Stefan Löfven skulle ta stöd av Vänsterpartiet för att en S-MP-regering skulle släppas fram.
Den regeringsbildningskris som nu uppstått efter det att Alliansen och SD röstade bort Löfven i den nya statsministeromröstningen varnade S för redan 2002.
– Det parti som har aktiverat processen mot en regeringskris, är sålunda det parti som förlorade allra mest i årets val, sa gruppledaren Britt Bohlin (S).
– Inför denna viktiga omröstning är det ingen som vet vilken regering som Moderaterna förordar. Det enda vi vet är vad de är emot.
I dag har den debatten tagit ny fart. Är den nya möjligheten att avsätta en regering utan att ha en plan för hur en ny ska kunna tillträda så värst bra?