Varifrån kommer köttet?
Antibiotikabehandlat kött kan i allra värsta fall betyda en stor risk för vår hälsa. Samtidigt serverar svenska restauranger just den typen av kött – utan krav på att berätta köttets ursprung. Regeringen menar att det är dags för en obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restaurang.
Tänk dig en härlig kväll på restaurang. Du beställer in en god stek, det smakar gott och stämningen är trevlig. Men utan att du vet om det har du svalt stora mängder antibiotika – restaurangen har nämligen serverat kött från länder där man sprutar in antibiotika och hormonbehandlar djuren. Och vet du vad? Restaurangerna behöver inte berätta det i dag.
– När man äter svenskt kött vet man att djuren haft det bra och att de inte är fulla med antibiotika, säger riksdagsledamoten Hans Hoff (S) som är engagerad i frågan.
Så det här med antibiotika – varför är det något problem?
Det handlar om resistenta bakterier. Utvecklingen av resistenta bakterier är ett av de största hoten mot mänskligheten, enligt WHO. Många av djuren som föds upp för att bli mat bär på resistenta bakterier, skriver Dagens Nyheter.
I butikshyllor runt om i Sverige är köttet som säljs ursprungsmärkt. Och flera av de stora svenska butikskedjorna har slutat sälja kalvkött från bland annat Tyskland och Holland där antibiotika används i hög utsträckning, skriver SVT. Men i en stickprovskontroll som Dagens Nyheter har gjort så säljs kalvkött därifrån fortfarande på restauranger.
Det här ska nu stoppas. Regeringen vill införa en obligatorisk ursprungsmärkning för kött som serveras på restaurang. Livsmedels- och Konsumentverket har därför fått i uppdrag att undersöka vad som krävs för att få EU:s godkännande för att göra detta.
– Det här är väldigt viktigt för konsumenten. Att man får en bra konsumentupplysning när man går på en restaurang och faktiskt få veta varifrån köttet kommer, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).