Juristen: Klart man ska gifta sig
[vc_row][vc_column][vc_message]Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media[/vc_message][vc_column_text]
Susanne Edebäck är jurist och kontorschef på Familjens jurist, Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik, på Drottninggatan i Stockholm. Hon ser att okunskapen är stor när det gäller giftermål respektive samboskap.
Vilken är skillnaden mellan att vara gift och att vara sambo?
– Den absolut största skillnaden är att sambor inte ärver varandra. Sedan har sambolagen ganska begränsat skydd. Den reglerar bara sambors gemensamt införskaffade bostad och bohag och inte övrig egendom. När det kommer till den gemensamt införskaffade bostaden och bohaget spelar det enligt sambolagen ingen roll vem som betalat vad eller vem som står på lånet eller kontraktet.
– Inte heller spelar det någon roll om det är den enes föräldrar som gått in för att hjälpa sitt barn ekonomiskt. Om de båda bor i lägenheten kommer vid en separation en hälftendelning att göras. Fyra av fem av Sveriges alla sambor känner inte till vilket minimalt skydd sambolagen har.
Och det spelar ingen roll om man har minderåriga barn?
– Nej, ingen alls. Vi har sett ett exempel med en ung mamma som levde i ett samboförhållande när hon gick bort och de hade två små barn. Pappan var tvungen att köpa ut sina barns andel för de ärver mamman direkt. Han hade inte råd och fick sälja sin och barnens bostad och har ingenstans att bo. Det kan bli enorma konsekvenser.
Vad kan man göra om man inte gifter sig?
– Man kan upprätta ett samboavtal som skydd. Då skriver man helt och hållet bort sambolagen och säger att det är det faktiska ägandet som ska råda. Har jag betalat för lägenheten till exempel, då ska jag tillgodoräknas för det värdet. Det är samma sak vid arv. Sambor ärver inte varandra. Det spelar ingen roll om ni levt ett helt liv ihop och har gemensamma barn. Enda sättet att ge ett arv då är att upprätta ett testamente. Vi ser väldigt tråkiga fall här när man inte skrivit testamente vid samboskap.
– Men ett samboavtal får inte vara för omfattande. Det är väldigt kort och innehåller i princip bara att man skriver bort sambolagen.
Har lagstiftningen inte hängt med i hur familjestrukturer ser ut i dag?
– Det finns de som förespråkar att man ska se över sambolagen för att den är lite förlegad. Men det finns också de som menar att sambolagen skyddar ett helt annat institut och vill man skydda sig mer då ska man gifta sig. Man behöver inte ändra lagstiftningen, utan kanske jobba mer med att öka medvetenheten. Vi på Familjens jurist försöker hålla många föreläsningar och informera, men det räcker inte. Men lagstiftaren har nog tänkt att samboskap är en sak, vill man uppnå fullt skydd, ja, då ska man nog gifta sig.
Märker ni en ökad medvetenhet hos en yngre generation?
– Nej, de som är mest medvetna är ofta lite äldre personer som har varit sambo tidigare och nu är inne på ”andra vändan”. Man har varit med om något man inte vill vara med om igen.
Vad kostar det att skriva ett samboavtal?
– Vi tror på mötet med juristen för då kan vi ställa alla frågor. Vi träffas och pratar under cirka en timmes konsultation och upprättar därefter de juridiska dokumenten. Totalt med upprättat samboavtal kostar det mellan tummen och pekfingret 5000 kronor. Man kan se det som ett försäkringsbelopp.
Som jurist, är ditt råd att man gifter sig?
– Ja. Det finns inget religiöst eller politiskt i det, utan det är en ren juridisk fråga.
[vc_row][vc_column][thb_gap height=”30″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”STATISTIK” tab_id=”1503045946484-0c125930-802f”][vc_column_text]
25 år varar ett äktenskap i Sverige i genomsnitt, enligt SCB. Längst varar äktenskapen i Övertorneå, 43,2 år, och kortast tid i Sundbyberg, 16 år
Under 2016 var totalt 1 657 129 kvinnor gifta och 1 672 460 män
2 820 248 män i Sverige var ogifta och 2 437 315 kvinnor var ogifta under 2016.
Under 2016 gifte sig 48 250 kvinnor och 50 147 män.
546 653 kvinnor var skilda och 420 985 män var skilda under 2016.
21 984 kvinnor var nyskilda 2016 medan 22 656 män var nyskilda förra året.
Flest personer gifte sig i juli: 16 674 totalt, följt av augusti och juni.
Minst antal personer gifte sig i november: 4 073 totalt.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]