Björn Fridén: Islossning hos klimatjournalistiken
Visst, man kan kanske göra sig lite lustig över att det tagit nästan på dagen tjugo år efter Kyotoprotokollets undertecknande. Men Expressens och Svenska Dagbladets miljösatsningar är en välkommen strålkastare på vad som utan tvivel är vårt mest underbevakade samhällsproblem.
Expressen Klimat är igång och har redan samlat alla landets arga klimatförnekare i sitt kommentarsfält. Och journalisten Jenny Stiernstedt arbetar numera heltid med att bevaka klimatfrågor för Svenska Dagbladets räkning.
Klimatförändringarna är inte längre något som ligger i framtiden. De pågår nu. I andra länder handlar det om ökenspridning, extremt väder och översvämningar. Polartrakterna kalvar isberg stora som Gotland. Här i Sverige börjar det så sakteliga talas om vattenbrist i Stockholmsregionen.
[blockquote author=”” pull=”normal”]”Vi vet på ett intellektuellt plan att klimatförändringarna är allvar.”[/blockquote]
Vi vet på ett intellektuellt plan att klimatförändringarna är allvar. Och att det börjar bli bråttom. Men den obefintliga mediebevakningen är en bidragande orsak till att frågan aldrig blir riktigt aktuell. Och det hänger ihop med alla de där andra sakerna som jag brukar ägna den här spalten till att gnälla över.
Nyhetsmedier är inte särskilt skickliga på att rapportera om sådant som handlar om vetenskap, större samband eller bara tar lite längre tid än en normal nyhetscykel.
Just den mediekritiken låg till grund för ett aprilskämt härom året. Det var kanske inte världens roligaste, men det pekade på det absurda i hur vi sätter den politiska agendan här i landet. Supermiljöbloggen, en outtröttlig nyhetssajt om miljöfrågor där jag haft ynnesten att vara med på ett hörn under lanseringen för sju år sedan, skrev första april 2014 att Dagens Nyheter skulle lansera en miljödel. Det blev en livlig diskussion.
[blockquote author=”” pull=”normal”]”Hur vi behandlar den här planeten är en fullkomligt avgörande ödesfråga. Ändå syns det knappt i pressen.”[/blockquote]
Jag vågar inte ta gift på det, men jag vill minnas att Dagens Nyheter kände sig tvungna att dementera påståendet. Men poängen var redan gjord: varför har tidningarna motorbilagor, ekonomibilagor, bostadsbilagor och allsköns dravel – men ingen miljödel? Hur vi behandlar den här planeten är en fullkomligt avgörande ödesfråga. Ändå syns det knappt i pressen.
Att både Expressen och Svenska Dagbladet nu drygt tre år senare, oberoende av varandra och exakt samtidigt gör varsin satsning på klimatnyheter är en försiktig ljusning. För kommer klimatfrågorna upp på agendan så kommer klimatpolitiken upp på agendan. Klimatpolitik fortsätter annars lätt att vara något obskyrt som enstaka eldsjälar som Åsa Westlund och Jytte Guteland ägnar sig åt någonstans nere i Bryssel.
Kanske är det en, ursäkta uttrycket, islossning vi ser inom journalistiken.